Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović gostuje u emisiji ‘Iza zavjese’ Tomislava Dujmovića na HRT-u.

Na početku emisije zaželjela je svima sretnu Novu godinu. “Put je bio, apsolutno, službeni. To je bio radni posjet SAD-u”, kazala je o svom putovanju u SAD.

“Moram vam kazati da još kao veleposlanica Hrvatske 2008. godine svjedočila sam tom radoblju tranzicije između predsjednika Busha i predsjednika Obame i shvatila sam koliko je to razdbolje iznimno bitno za pozicioniranje države. Sad se nalazimo, zapravo, u jednoj fazi kad su stvari još neizvjesnije. Gospodin Trump prije nije djelovao u politici. Dakle, ne znaju se kakve će biti odrednice njegove vanjske politike. Svrha mojeg puta je bila iskoristiti sva ona poznanstva koje sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomaciji, kako bi s njima porazgovarala upravo o tome što možemo očekivati, ali prije svega pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga tko će sudjelovati u stvaranju politike, a ne da uvijek budemo reaktivni i da čekamo da netko nešto napravi pa da se mi tome prilagođavamo”, rekla je Grabar Kitarović.

Kazala je da je uoči puta obavila informaciju da na put ide, ali detalji nisu objavljeni kako joj netko ne bi ‘minirao plan putovanja’. “Dočekala me otpravnica poslova, a tijekom cijelog putovanja je bio samnom djelatnik veleposlanstva. Veleposlanik je u to vrijeme bio sa svojom ženom u Bruxellesu”, kazala je predsjednica.

Otkrila je kako je u SAD-u obavila dvadesetak sasatanaka. “Otputovala sam u Boston i New York, sastala se s Trumpovim bliskim suradnicima. Nije bilo letova, vozila sam se 20 sati”, kazala je.

Rekla je kako politika Trumpove administracije Hrvatsku neće smatrati prioritetom, već će se fokusirati na Siriju, Irak i Iran. “Zato moramo stavljati naglasak na jugoistok Europe. Inače će se iskomplicirati odnosi između država. Tu je posebno bitna BiH – mi se moramo pozicionirati kao sugovornik”, poručila je.

Fokus je bio i na ukidanju viza za hrvatske građane, potencijal za ulaganja, obrambena suradnja te inicijativa triju mora.

“Dolaskom Trumpa otvara se potpuno drugačiji način diplomatskog djelovanja. Ima diplomata koji se jako trude, ali ima i onih kojima tamo nije mjesto”, kazala je. Dodala je kako je slušala da je u SAD išla na facelift, a facelift bi trebao hrvatskoj diplomaciji.

Kazala je da je postala žrtva mobbinga od strane medija. “Kao da me žele zaustaviti u radu. Smeta im nacionalna suverenistička politika koju vodim. Ovi napadi mogu me samo ojačati”, istaknula je.

Grabar Kitarović obilježava dvije godine svog mandata, a kao najveći uspjeh dosada ističe stvaranje dojma da je Hrvatska stabilna država. “Po prvi put vidim da svi politički čimbenici osjećaju potrebu za zajedništvom, čak i oporba”, kaže.

Grabar Kitarović poručuje kako se odupire ‘pojmu regije s velikim slovom R’, koje je zamjena za supstrat Jugoslavije. “Želim asertivniju vanjsku politiku, mi možemo puno više od Balkana. Smeta mi kad kažu da je Hrvatska mala zemlja, ali Hrvatska nije mala zemlja ni geografski, a kamoli po potencijalima”, ističe.

Upitana koji veleposlanici ne promiču hrvatske interese, Grabar Kitarović ih nije željela imenovati. “Kada smo na Dan zahvalnosti iz Beograda donili upit da spustimo zastave na pola koplja diplomati su nas pitali što da radimo. Kako kao hrvatski diplomat možete postaviti takvo pitanje?”, upitala je.

Istaknula je kako u Hrvatskoj nema ustaštva, dok u srpskom parlamentu sjedi 21 zastuopnik koji zastupa fašističke stavove. ” Srbija treba pogledati sebe i situaciju kod sebe, o tome sam puno razgovarala i u SAD-u. Mi u Srbiji želimo imati partnera, ali Srbija mora promijeniti retoriku i ako misle da će optužbama protiv Hrvatske prije ući u EU, bit će potpuno suprotno”, poručuje predsjednica.

I da je bila u Hrvatskoj, kaže, na domjenak SNS-a ne bi otišla. “On se posljednjih godina pretvorio u politički miting koji je kontraproduktivan i koji umjesto da radi na zajedništvu i pomirbi radi na razdvajanju”, kaže.

Govor izaslanika Aleksandra Vučića nazvala je čistom provokacijom. “Domaćin je trebao reagirati, ali već se nekoliko puta dogodilo da pojedini srpski ministri dolaze u Hrvatsku i ponašaju se vrlo neprimjereno, hrvatski ministri to nikada ne rade, to je prije svega stvar pristojnosti i kućnog odgoja, rekla bih, a naravno i politike, naša politika je politika ispružene ruke prijateljstva prema Srbiji, ali nećemo dopustiti da nas šamaraju”, kaže.

Naoružavanje Srbije kod nje, kaže, ne izaziva nikakav strah. “Uvjerena sam u sposobnost naših vojnih snaga da nas obrane od bilo kakvih ugroza. Srbija sada samo gradi mitove, ali mora se odlučiti želi li u NATO ili želi surađivati s Rusijom”, poručila je.

U BiH postoji opasnost od radikalizacije pojedninh dijelova društva. Grabar Kitarović istakla je kako nedostaju dugoročni planovi deradikalizacije. Miloradu Dodiku poručila je da se ‘spusti na zemlju’. “Mora se vratiti pozornost na BiH, moramo spriječiti potencijalne sukobe bilo kakvih razmjera”, kaže predsjednica.

Komentirala je i micanje biste josipa Broza Tita iz Ureda predsjednika. “Time sam dala svoj stav o Titu i tom dijelu povijesti”, ističe. U imenovanje Trga maršala Tita neće se miješati, jer je to stvar lokalne samouprave.

Poručila je da se moramo prestati baviti prošlošću. “Ne smijemo dopustiti da nam iz Srbije ubace ustašku guju pa se onda mi šutati time”, rekla je.

Komentiraj