HINA

Predsjednica komentirala izvješće Europske komisije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je za N1 komentirala jučer objavljeno izvješće Europske komisije, u kojem se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka Europske komisije.

“Jučerašnje izvješće Europske komisije o prekomjernim makroekonomskim neravnotežama potvrdilo je ono čega smo već duže vrijeme svjesni. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo s najrazvijenijim državama Europske Unije, već i s onim državama s kojima smo do jučer bili izjednačeni. Ako ne i razvijeniji.

Naglašavaju se problemi koje i mi kontinuirano naglašavamo već neko vrijeme: nedostatak strukturnih reformi; slabost i nizak razvojni potencijal trenutne strukture hrvatskog gospodarstva; potreba provedbe obrazovne, pravosudne i zdravstvene reforme; neophodna reforma javne uprave i njenih kapaciteta”, poručuje predsjednica.

Naglasila je kako su to sakmo neki od ‘kroničnih problema’ našeg društva, te da ih kao takve moramo prihvatiti ako ih zaista i iskreo želimo riješiti. “Ne smijemo si dopustiti skrivanje pred njima, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Trebamo ih opetovano naglašavati, ponavljati i pokazivati jer ćemo samo tako stvoriti okruženje i poticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno prihvatiti sve potrebne reforme”, navodi se u izjavi predsjednice za N1.

Komentiraj