PREDSJEDNICA “Imate srpske agresore koji su snimili milijun klipića”

Kolinda Grabar Kitarović (foto iz 2017.), kandidatkinja HDZ-a na predstojećim izborima i aktualna predsjednica, se nalazi u Sisku. Potencijalni protukandidati Zoran Milanović i Miroslav Škoru zovu je na sučeljavanje.

“Ja nemam jednostavno nikakvih uvjeta. Ali gledajte, nitko od nas još trenutno nije kandidat. Gospodin Milanović silno se trudi sebi dati više pozornosti nego bilo tko drugi od pretendenata. On ide Hrvatskom i pokušava iznaći načina kako bi promovirao sebe i neke svoje ideje.”

“Ja obnašam svoje državničke dužnosti, obnašat ću ih i dalje. Kampanja će doći kad za to dođe vrijeme, a kad kandidati predstave svoje programe, vrlo rado ću razgovarati sa svima njima o bilo kakvoj raspravi i debati. Jer o čemu ćemo sad razgovarati? Ako netko nema program, nego jednostavno ide s nekim pošalicama ili napadima ili idejama koje nisu ostvarive, to je jednostavno neozbiljno,” kazala je predsjednica.

Također je rekla, javlja televizija N1, kako nije čula za prijedlog Miroslava Škore da se sučeljavanje održi u Areni u Splitu ili Zagrebu, gdje bi kandidati mogli vidjeti kako ljudi reagiraju na njihove poruke.

“Ne znam. Ja se ne bojim nikakve debate, naravno. Sve dok je u skladu sa zakonom, sve dok se nikoga tu ne diskriminira. Jer prema hrvatskom Ustavu kandidati za predsjednika Republike Hrvatske mogu biti svi hrvatski državljani stariji od 18 godina. E sad, postoje uvjeti: sakupiti određen broj potpisa, proći svu onu proceduru, što je i DIP objavio nedavno. Dakle, dok nismo kandidati ne znamo o čemu ćemo razgovarati.”

Komentirala je i današnju odluku Gradskog vijeća Vukovara koje je zaključilo kako se nisu stvorili uvjeti za ravnopravnost ćirilićnog pisma u tom gradu.

“Vijeće je većinom glasova donijelo odluku da je postignuta razina suživota, za koju bih vam ja kao osoba koja je radila u tim mirnim reintegracijama od Afganistana do diljem svijeta, da je postigla puno veće uspjehe nego što se itko ikada nadao. I nemojmo to podcjenjivati. I nemojmo podcjenjivati niti Hrvate, niti Srbe koji su u tome sudjelovali i koji su imali dovoljno hrabrosti dogovoriti se tada o zajedničkom životu.”

Istaknula je i sljedeće: “Hrvatska je tada pokazala da ne želi više rat, nego je pristala i na neke uvjete, iako ja vjerujem da se to moglo riješiti vojnim putem, međutim hrvatsko državno vodstvo i narod su pokazali da ne žele rat, da žele mirnu državu, da žele budućnost , da žele suživot sa Srbima i svim drugim nacionalnostima.”

Ono što je meni bitno jest da je odluka koju je sad donijelo Vijeće, a to je da u ovom trenutku još nisu sazreli uvjeti za ćirilićne ploče i slično. Obzirom da i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina predviđa da sva ta prava moraju biti u svrhu suživota između većinskog hrvatskog naroda i manjina.”

Dodala je kako treba poštovati prava većinskog hrvatskog naroda.

“Dakle, da treba poštivati prava većinskog hrvatskog naroda. Ja vjerujem, kad se riješi pitanje zlodjela u Vukovaru koja su počinjena. Kad se riješi pitanje na koje sam pozvala prije par dana u Vukovaru, rekavši da je naše pravosuđe zakazalo, da se u međunarodnoj zajednici zalažemo za nekakve međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta. Jer bez pravde nema pomirenja i nema budućnosti.”

“E pa, napravimo to i u vlastitoj državi. I neugodno sam iznenađena brzinom kojom hrvatsko pravosuđe djeluje na neke neću reći minorne, ali za neke prijestupe u kojima možemo shvatiti okolnosti u kojima su učinjene, a da je grad koji je razoren i izgledao kao nakon nuklearne katastrofe.

“Pogledajte, molim vas, tko se ne sjeća zapisa na YouTubeu, imate srpske agresore koji su snimili milijun klipića. Dakle, grad koji je bio potpuno razrušen, tisuće branitelja i civila koji su tamo ubijeni, mučeni i silovani da nisu nikada doživjeli pravdu. E pa oprostite, prvo treba riješiti velike stvari, a onda možemo krenuti u one korake koji će omogućiti svim da se osjećaju sigurno u hrvatskoj državi.”

“Nekima je vjerojatno ćirilica važna, drugi kažu dajte nas pustite na miru, pustite nas da živimo. I ukoliko ja mogu nešto pomoći, razgovorima između srpske zajednice, između većinskog hrvatskog naroda i svih ostalih u Vukovaru, to ću učiniti. Međutim, sa svoje strane neću jednostrano činiti ništa što bi svima njima – i Hrvatima i Srbima i ostalima nacionalnim manjinama otežalo život u Vukovaru. Oni najbolje znaju okolnosti u kojima žive, uvijek ima političkih performansa i politički osoba, ali u konačnici mislim da narod zna, hoće i može procijeniti,” rekla je predsjednica.

Komentiraj