Predsjednica i premijer izrazili sućut obitelji Marka Veselice

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković uputili su u petak sućut obitelji Marka Veselice koji je preminuo u petak ujutro u bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti.

“Među brojnim Hrvatima žrtvama represije jugoslavenskog komunističkog režima, njegovo je ime postalo simbolom borbe za slobodu i nacionalna prava. Na montiranim političkim procesima bio je osuđivan na dugogodišnje zatvorske kazne, uvijek u životnoj opasnosti, no ništa ga nije moglo slomiti u njegovu domoljublju. Kao što je bio među prvacima “Hrvatskoga proljeća”, bio je i među prvacima stvaranja hrvatske demokracije, ustrajno kao političar i ekonomist zauzet za napredak hrvatske države i dobrobit svoga naroda. Hrvatski narod pamtit će ga kao svog istinskog velikana”, napisala je predsjednica.

“Poštovana obitelji, s tugom sam primio vijest o smrti gospodina Marka Veselice, istaknutog hrvatskog političara i ekonomista, jednog od najznačajnijih sudionika Hrvatskoga proljeća, političkog disidenta i zatvorenika, prvooptuženog u montiranom procesu bivše države i zastupnika u Hrvatskome saboru, kojeg sam imao čast i osobno poznavati.

Hrvatski proljećar koji je iskreno volio domovinu i podijelio tragičnu sudbinu svoje generacije koja se usudila dignuti glas za Hrvatsku, ostao je do kraja odan svojim političkim i ljudskim uvjerenjima. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, primite izraze duboke i iskrene sućuti”, stoji u sućuti Andreja Plenkovića.

Komentiraj