Predsjednica HUBOL-a: “Epidemija je daleko izmakla kontroli, slijedi nam kolaps”

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Ivana Šmit u Dnevniku Nove TV komentirala je današnju objavu HUBOL-a u kojoj se ističe teška situacija na COVID odjelima diljem Hrvatske gdje svakodnevno pristiže sve više oboljelih zbog dozvoljenog širenja virusa, a nadležni ne poduzimaju ništa.

“Imamo déjà vu u odnosu na jesen prošle godine kada smo sa ovakvim ili manjim brojkama kroz mjesec dana došli do kolapsa zdravstvenog sustava. Imamo preko 4000 pozitivnih, od toga je među testiranima 30 posto cijepljenih. To su brojke koje govore da je epidemija daleko izmakla kontroli. Slijedi nam porast hospitaliziranih i krcanje respiratora”, kaže Šmit koja smatra da je primjenu COVID potvrda trebalo proširiti. Stanje u bolnicama, rekla je, je loše.

HUBOL: “Sustav ne postoji kad trebate vezu za krevet koji je opskrbljen kisikom”

“Ima respiratora, ali…”

“Imam kolegicu koja radi u KBC-u Sestara milosrdnica, ima po 7,8 dežurstava u COVID intenzivnoj. Primorana je na to. Odjeli se pune, i to mlađima, govorimo o ljudima imaju od 35, 40 godina”, kaže Šmit.

Odgovara kako u zemlji ima dovoljno respiratora, ali nema dovoljno ljudi koji su kvalificirani na rad s njima. Strepi i od mogućeg rasta brojki nakon produženog vikenda.

“Strepimo od toga. Sve su nam do sada pokazale da 2 do 3 tjedna nakon porasta broja pozitivnih, slijedi nam kolaps i prispjeće pacijenata sa teškim simptomim u bolnice. To onda znači obustavu hladnoga programa. Scenarij koji gledamo je isti kao i prošle godine”, dodaje.

Pogrešna komunikacija

Na pitanje o uzrocima slabe procijepljenosti odgovara kako su krivi dvostruki kriteriji.

“Pogriješilo se u komunikaciji. Stožer i politika su donijeli hrpu kontradiktornih politički instruiranih naputaka, kojih su se samo građani pridržavali. Politika je nažalost u velikoj većini bila izuzeta od tih mjera. Tu je velik dio građana poludio jer ispada da virus napada samo građane, a političare zaobilazi”, smatra Šmit.

Komentirala je i reformu zdravstva, dodavši kako ima dobrih ideja, ali da se nada da one neće ostati samo mrtvo slovo na papiru. Milijardu je, kaže, problema u sustavu, a kako kaže, njih nitko ne zove kad se o reformama raspravlja.

Za ministra Beroša ima poruku: “Ono što treba napraviti, treba sada biti hrabar pa obustaviti hladni program i pokušati zbrinuti ovu katrasofu koja nam slijedi. Jer smo sigurni da ćemo tražiti krevet više u jedinicama intenzivnog liječenja i po odjelima za sve ono što nam korona sprema idućih dana”.

Splitski liječnik: “Oboljevaju sve mlađi, a na respiratoru su i sveučilišni profesori. Pitaju nas zašto?”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner