Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore: “Za dva tjedna imat ćemo prvu ljekarnu koja će cijepiti ljude, iskustvo drugih zemalja pokazuje da je to dobro rješenje”

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo komentirala je najnoviju informaciju da će se građani moći cijepiti protiv koronavirusa u ljekarnama, izdavati će i Covid potvrde.

“Ideja je da se cijepljenje učini dostupnim pacijentima, ne samo u velikim, nego i u malim gradovima. Na prijedlog Ministarstva i u suradnji s HZJZ-om i HZZO-om, dogovorili smo da ćemo to organizirati na teritoriju cijele Hrvatske. Ljekarne koje će za to imati uvjete će se prijaviti, a HZZO i koordinatori za cijepljenje će organizirati mobilne timove liječnika koji će u ljekarnama cijepiti pacijente”, rekla je Ana Soldo u Dnevniku Nove TV.

O izdavanju Covid potvrda u ljekarnama

Soldo objašnjava da se traži informatičko rješenje, ali da su već bili na sastanku u HZZO-u i dogovorili proceduru pa bi sve trebalo biti relativno brzo.

“Treba nam dati pristup bazama cijepljenih pacijenata”, kaže i dodaje da se do potvrde može na licu mjesta, nakon druge doze. Kaže kako će podizanje COVID potvrda biti moguće u svim ljekarnama u Hrvatskoj, ali zbog manjka liječnika neće moći biti organizirano cijepljenje u svim gradovima.

“Vjerojatno tamo gdje nemamo organizirane punktove koji su dostupni ljudima kroz cijeli dan, u manjim mjestima će vjerojatno biti organizirano cijepljenje kroz najavljene termine. Ljudi će znati kad će moći doći, koje cjepivo je u pitanju. Trebamo još malo raditi na organizaciji, tek se ideja počela realizirati, ali vjerujem da neće biti problema”, uvjerena je Soldo.

O iskustva drugih zemalja 

“Iskustvo drugih zemalja  pokazuje da je to dobro rješenje”, naglasila je.

“One su davno već počele koristiti ljekarne i ljekarnike i kao promotore cijepljenja i ljude koji cijepe. Mi smo zato i pokrenuli u suradnji sa Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom edukaciju ljekarnika koji će, nadam se, već u kasnu jesen imati znanje da mogu samostalno cijepiti što zapravo radi veliku razliku. Ljekarne rade od 7 ujutro do 8 navečer, pacijent u prolazu može svratiti. Tako možemo cijepiti i gripu i druge bolesti”, pojasnila je.

“Malo kasnimo, ali imamo vremena. Imamo volje pa mislim da će biti sve u redu”, smatra Soldo. Kaže da će trebati koji tjedan za organizaciju mobilnih timova.

“Za dva tjedna imat ćemo prvu ljekarnu koja će cijepiti ljude, otkrila je Ana Soldo.

 

 

 

Komentiraj