Predsjednica Grabar-Kitarović u tvornici stakla Lipik Glasu

Ivica Galovic/ PIXSELL

Za posjeta Lipiku predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je obišla i radni pogon Lipik Glasa, izvan Hrvatske poznate tvornice stakla koja se specijalizirala i za proizvodnju stakla za skupocjene automobile.

U Lipik Glasu više od 200 zaposlenih proizvodi kaljeno i vjetrobransko staklo te druge vrste stakla za posebne namjene te opskrbljuje Bentley, Ferarri, Lamborghini, Mclaren, Aston Martin i Rols Roys, a trenutačno proizvodi staklo za londonski taksi te engleske željeznice.

Govoreći o radu tvornice, glavni direktor Danijel Zadjelović je istaknuo da 99 posto proizvoda izvoze na zahtjevno svjetsko tržište. Samo prošle godine u novu tehnologiju i uređenje prostorija uloženo je četiri milijuna eura, a ove godine uložit će se dodatna dva milijuna eura, rekao je Zadjelović. U tvornici raste broj zaposlenih, a u posljednja dva mjeseca primljeno je 30 radnika.

U Lipiku je industrijska proizvodnja stakla počela 1963. godine u Tvornici ravnog stakla “Lipik”, 50 godina poslije ta tvornica radi pod imenom Lipik Glas d.o.o., a od 2001. godine u većinskom je vlasništvu talijanske grupacije “Findind Group”.

Ponos Lipika su i lipicanci koji se u tom gradu uzgajaju od 1843. godine, a sada je na ergeli 65 konja isključivo te pasmine. U agresiji na Hrvatsku ergela je teška stradala, ubijeno je 35 konja, a 80 ih je odvedeno u Srbiju, odakle ih je u nakon dugih pregovora u listopadu 2007. vraćeno 66. O povijesti državne ergele u Lipiku, koja je dio državne ergele Đakovo i Lipik, o stanju u njoj te o daljnjim planovima hrvatsku predsjednicu izvijestio je ravnatelj državne ergele Nidal Korabi.

Grabar Kitarović je prijepodne bila u Pakracu na obilježavanju 26. godišnjice početka Domovinskog rata.

Komentiraj