Predsjednica Grabar-KItarović s posebnim izaslanikom kineskog predsjednika o jačanju odnosa

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i posebni izaslanik kineskog predsjednika Meng Jianzhu istaknuli su u srijedu u Zagrebu tradicionalno dobre političke odnose između Hrvatske i Kine te interes za jačanjem postojeće suradnje posebice u gospodarstvu, priopćila je služba za odnose s javnošću ureda predsjednice.

Na sastanku Grabar-Kitarović i Menga, koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, “su naglašeni tradicionalno dobri politički odnosi te je potvrđen zajednički interes za produbljivanjem i jačanjem postojeće suradnje, s naglaskom na područja gospodarstva, infrastrukture i prometa, kako bilateralno tako i u formatu Kina + 16”, navodi se u priopćenju.

Pozdravljeno je i povećanje broja kineskih posjetitelja Hrvatskoj što će dalje pospješiti i upravo potpisan memorandum koji regulira zajedničke policijske ophodnje tijekom turističke sezone.

“U razgovorima je posebno istaknuta Inicijativa triju mora koju obje strane drže kompatibilnom s kineskom inicijativom „Jedan pojas, jedan put“”, kaže se u priopćenju i dodaje da je predsjednica naglasila projekte “izgradnje gospodarske, prometne i energetske infrastrukture koji bi mogli biti od interesa kineskoj strani, s naglaskom na luke Rijeka, Ploče, Vukovar, te željezničku prugu Rijeka-Budimpešta”.

U razgovoru su spomenute i mogućnosti suradnje u brodogradnji te prehrambenoj industriji čemu bi trebalo pridonijeti i skoro otvaranje ureda Hrvatske gospodarske komore u Šangaju.

Meng je tajnik Centralne komisije za političke i pravne poslove Komunističke partije Kine, predsjednik Centralne komisije za sveobuhvatno upravljanje javnom sigurnošću te član Politbiroa Komunističke partije Kine.

Obje strane složile su se o potrebi jačanja suradnje na sigurnosnom planu, a posebno u zajedničkoj borbi protiv ekstremizma, radikalizacije, međunarodnog terorizma i svih vrsta ugroza, uključujući i kibernetičke prijetnje, kaže se u priopćenju iz ureda predsjednice.

Komentiraj