Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u subotu navečer nazočila je završnici 50. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu te u pozdravnom govoru naglasila važnost tog Festivala koji je potaknuo osnivanje klapa u Dalmaciji, ali i drugdje u Hrvatskoj te doprinio povezivanju Dalmacije s kontinentalnom Hrvatskom.

“Želim onima, koji već 50 godina održavaju tu tradiciju, zahvaliti na svemu što su učinili jer ovaj je Festival potaknuo osnivanje novih klapa u Dalmaciji, ali i drugdje u Hrvatskoj,” rekla je predsjednica Grabar Kitarović. Istaknula je kako joj je drago da Festival gostuje u Zagrebu jer se na taj način povezuju Dalmacija i kontinentalna Hrvatska.

Predsjednica Republike je članovima klape Lučac iz Splita uručila odlikovanje Reda hrvatskog pletera kojim je odlučila odlikovati tu klapu za, kako je rečeno, osobite zasluge u promicanju dalmatinske klapske pisme i 50 godina djelovanja te klape u nepromijenjenom sastavu.

Također je uručila klapi Ošjak iz Vela Luke Povelju Republike Hrvatske kojom je odlikovala tu klapu za osobite zasluge u očuvanju glazbene kulture i klapskog pjevanja te 40 godina djelovanja klape.

Predsjednica Republike u subotu je u Omišu posjetila i izložbu u povodu 50. obljetnice Festivala dalmatinske klape na kojoj je izložena Povelja UNESCO-a  o uvrštavanju ovog festivala u registar nematerijalne kulturne baštine, uz brojne fotografije, novinske članke i plakate koji dokumentiraju polustoljetnu povijest Festivala dalmatinskih klapa. Ova će izložba, kako je rečeno, postati trajna jer će se pretvoriti u Muzej dalmatinskog klapskog pivanja.

Komentiraj