Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je, nakon svečanosti povodom 15. obljetnice rada Hrvatske zajednice županija, dala izjavu za medije. Kazala je kako sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem očekuje u ponedjeljak. “Očekujem potvrdu termina”, rekla je.

Dodala je da je zatražila detaljno izvješće SOA-a, koje je dobila sinoć. “Sada u moj ured dolazi i ravnatelj Markić”, rekla je.

Predsjednica je naglasila kako će predložiri i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Moram izraziti zabrinutost iz tri tazloga: nagodba se mora provesti, ne želimo da dođe do komplikacija. Drugo, tzv. afera Hotmail. Treba vidjeti tko je znao za tu komunikaciju. Zašto skupina komunicira putem hotmaila, čiji su serveri izvan države. Treće je činjenica da se bojim da sve drugo u državi stoji”, rekla je predsjednica, kako prenosi N1.

“Po meni, treba istražiti autentičnost sadržaja, a to rade određene institucije i nitko ne smije raditi pritisak na DORH. Naravno, svatko od nas je politički odgovoran za posao koji radi, a to ovisi i o stabilnosti unutar koalicije, njihovim razgovorima, a ja u ovom trenutku nemam dovoljno podataka da bih mogla komentirati detalje”, dodala je predsjednica.

“Prvo je činjenica da se nagodba koja je donesena mora provesti, ne želim da dođe do komplikacija jer o tome ovisi stabilnost koncerna Agrokor. Drugo je afera Hotmail, treba istražiti i vidjeti tko je znao za tu komunikaciju. Zašto jedna skupina dužnosnika, ozbiljnih ljudi, komunicira preko hotmaila i drugih privatnih mailova čiji su serveri izvan države o jednom tako bitnom pitanju”, kazala je.

Komentirajući jučerašnju izjavu premijera Plenkovića, koji je savjetnike pozvao da vrate novac, predsjednica je rekla kako bi ona osobno vratila novac, jer je čast bitnija od novca.

“Ja bih vratila novac. Ne bih htjela dovoditi u sumnju svoju poziciju da su moje namjere bila najbolje u pisanju zakona koji u konačnici jest donio stabilnost. Ja ne bih htjela bacati sumnju na sebe, uostalom čast je bitnija od novaca. Nemojmo zaboraviti onaj pozitivni dio”, zaključila je predsjednica.

Komentiraj