Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava izvijestio je u petak da nije zaprimio tužbu koju je Slovenija podnijela protiv Hrvatske radi naplate potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih poduzeća.

“U skladu s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Poslovnikom Suda, Europski sud će, ukoliko i kada zaprimi slovensku tužbu, prvo odlučivati je li ona dopuštena, a onda je li osnovana. Hrvatska će imati priliku očitovati se na navode Slovenije nakon što joj Europski sud dostavi tužbu.

Europski sud je do sada razmatao tri predmeta vezana za Ljubljansku banku. To su bili predmeti; Kovačić i dr. protiv Slovenije koji je brisao s liste predmeta Suda jer su štediše tijekom trajanja postupaka pred Europskim sudom naplatile svoja potraživanja, predmet Ališić i dr. protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije u kojem je utvrdio odgovornost Slovenije za povrat stare devizne štednje Ljubljanske banke d.d. štedišama izvan Slovenije, te predmet Ljubljanska banka d.d protiv Hrvatske koji je proglasio nedopuštenim”, ističu u Uredu.

O slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke na naplatu dugova od hrvatskih tvrtki, u četvrtak je izvijestio slovenski ministar pravosuđa Goran Klemenčič.

Mogućnost tužbe protiv Hrvatske lani je najavio premijer Miro Cerar zbog zakona kojim je Slovenija temeljem presude suda u Strasbourgu morala početi s otplatom neisplaćene štednje Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i BiH.

Prema tvrdnjama slovenskih komentatora, objavljenima u petak, Slovenija novom tužbom nastoji dokazati da je Hrvatska sistematski kršila pravo nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb na naplatu svojih potraživanja te traži kompenzaciju od 360 milijuna eura. No, jedan od razloga tužbe, kako navode mediji, mogao bi biti i pokušaj da se dođe do nagodbe uz posredovanje tog suda.

Komentiraj