‘Predlažem da se ne pokrene postupak protiv Grabar Kitarović’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u petak je predložila da se ne pokrene postupak protiv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vezano za njeno putovanje u SAD.

“Iz Ureda predsjednice unatoč opetovanim zahtjevima se nije moglo dobiti sve potrebne informacije, a iz navoda u medijima, ne može se zaključiti da je predsjednica povrijedila načela”, rekla je Novaković. Ipak, istaknula je kako bi ubuduće bilo dobro da dužnosnici o svojim putovanjima pravovremeno obavještavaju javnost.

Novaković je podsjetila da je Povjerenstvo još u siječnju 2017. godine tražilo informaciju o tome tko je platio put, a kasnije i zašto je riječ o državnoj tajni te je od Ureda predsjednice zatražilo i dokumente koji su proglašeni tajnom.

Ured Predsjednice poslao je na to dopis u kojem se objašnjava zašto ne može reći s kime se sastala, kao i da im se dostavi popis osoba s kime se sastala i tko je to organizirao te je li veleposlanik znao za put, a isto je zatraženo i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ranije je Povjerenstvo donijelo odluku o pokretanju postupka protiv saborskog zastupnika HDZ-a Andrije Mikulića, zbog moguće povrede članaka koji se odnose na točno izvještavanje o imovinskom stanju. “Kako zakon ne predviđa nikakvu manju sankciju osim novčanu kada su u pitanju ove odredbe, predlažem da se donese konačna odluka da se Mikulić ogriješio o članke 8. i 9. zakona o sprječavanju sukoba interesa i da mu se iznese sankcija od 2.000 kuna”, poručilo je Povjerenstvo.

Komentiraj