Fah

PREDLAŽE RJEŠENJE: Komadina smatra da je odnos prema Editu neprimjeren

Primorsko-goranski župan ocijenio je u četvrtak da je odnos prema izdavačkoj kući talijanske nacionalne manjine Editu neprimjeren te je najavio da će na sljedećoj sjednici Županijske skupštine predložiti rješenje problema nakon što je smanjeno sufinaciranje tog izdavača.

“Mislim da se nacionalnim manjinama svi dičimo kada treba u političke svrhe, da ne kažem u izborne svrhe, a kada treba prava nacionalnih manjina ostvarivati u praksi, onda imamo ovu praksu da se ukida sufinanciranje nacionalnih manjina”, rekao je Komadina na aktualnom satu Županijske skupštine.

Po navodima iz Sindikata novinara Hrvatske u Editu, Ministarstvo obrazovanja toj izdavačkoj kući još nije isplatilo 600 tisuća kuna za tiskane udžbenike, potpora Savjeta za nacionalne manjine smanjena je oko 15 posto, a Ministarstva kulture za 50 posto ili milijun kuna. Predstojnik ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc rekao je da će, nastavi li se takva politika, Editu nedostajati dva milijuna i 800 tisuća kuna te da mu, ako se taj novac ne namakne, po navodima iz te izdavačke kuće, zaista prijeti gašenje. Upozorio je da bi ukidanje potpore iz hrvatskoga državnog proračuna značilo i izravno kršenje sporazuma Hrvatske i Italije te obveza iz sporazuma s Europskom unijom.

Vijećnici su danas raspravljali o izvršenju lanjskoga županijskog proračuna, koji je iznosio 258 milijuna kuna. Ostvaren je višak prihoda nad rashodima od 26 milijuna kuna i smanjeni su izdatci za plaće, najviše zbog kašnjenja dijela europskih projekata.

Županijska skupština prihvatila jei odluku po kojoj će Primorsko-goranska županija s riječkom gradskom upravom biti suosnivač tvrtke “Rijeka 2020” za pripremu projekta Europske prijestolnice kulture. Županija će imati dvije sedmine udjela s osnivačkim kapitalom od 20.000 kuna. Do kraja lipnja bit će proveden natječaj za direktora te tvrtke, a do srpnja iduće godine očekuje se kandidiranje projekata za novac iz EU fondova.

Komentiraj