PREDIZBORNA ČISTKA MINISTARA Lista za odstrel Jadranke Kosor

Objavljeno u Nacionalu br. 776, 2010-09-28

Nakon premijerkine izjave o skorim kadrovskim promjenama u Vladi, imena nekoliko ministara iskristalizirala su se u razgovorima hadezeovaca kao kandidati za smjene

Iz hrvatske vlade do kraja ove godine najvjerojatnije odlaze Ivan Šuker, Branko Vukelić i Đurđa Adlešič. Osim njih, iz Vlade bi mogla otići i Marina Matulović-Dropulić, a možda i Božidar Kalmeta. Upravo se ta imena posljednjih dana najčešće spominju u glasinama unutar vladajuće stranke, čije članove je iznenadila izjava premijerke Jadranke Kosor o skorim kadrovskim promjenama u Vladi. Osim same najave davanja otkaza pojedinim ministrima, mnoge je začudilo i to što je jednu od svojih najprovokativnijih najava premijerka Kosor dala tisućama kilometara udaljena od Hrvatske – tijekom svog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama. Dok neki smatraju da je tim istupom premijerka Kosor željela od američkih vlasti dobiti snažniju podršku za svoj mandat i eventualno bolji rejting HDZ-a uoči parlamentarnih izbora kod inozemnih političara, u domaćim političkim kuloarima neki smatraju da je premijerka jednostavno iskoristila priliku da neugodnu vijest za neke od svojih kolega priopći dok je na putu, daleko od pritisaka i poziva zabrinutih hadezeovaca.

Kako god bilo, sama činjenica da su samo nekoliko sati nakon njezine najave o kadrovskim promjenama u Vladi unutar HDZ-a počele kružiti glasine s vrlo konkretnim imenima mogućih “bivših” ministara daje naslutiti dvije stvari: da u HDZ-u mnogi vjeruju da bez nekih snažnih promjena i neočekivanih odluka imaju sve manje šanse za pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima, ali i to da su i u samoj stranci itekako svjesni koji ministri su “potrošeni”. Neke od njih u hrvatskoj javnosti se povezuje s nekim aferama, neki od njih konstantno imaju slab ili vrlo negativan rejting među građanima, a za neke, poput bivše haeselesovke Đurđe Adlešič, ne postoji nikakav značajniji razlog da i dalje budu članicovi Vlade. Zbog svega toga posve je jasno da premijerka Jadranka Kosor djelomičnom rekonstrukcijom Vlade želi iz fokusa javnosti skloniti ljude od kojih Vlada, a i HDZ imaju više štete nego koristi, a istovremeno će imenovanjem nekih novih članova Vlade nastojati ojačati vlastitu poziciju, odnosno konačno napraviti otklon od vlade koju je zapravo formirao njezin prethodnik Ivo Sanader.

Budući da su neki od ministara koji se spominju u kontekstu smjene istovremeno i članovi Predsjedništva HDZ-a, tijela koje de facto upravlja državom, bit će zanimljivo vidjeti hoće li premijerka Kosor imati dovoljno političke snage da za najavljene smjene dobije potporu vrhovnog stranačkog tijela, odnosno samih osoba koje navodno namjerava smijeniti. Mogućnost da ministarsku funkciju izgubi Ivan Šuker mnogima nije nikakvo iznenađenje. Loše ekonomsko stanje u državi, problemi sa sastavljanjem i punjenjem državnog proračuna, pogrešne ekonomske procjene i neprestana zaduživanja jedino je što se vezuje uz Šukera u posljednje dvije godine. Sve negativnosti koje se vežu uz njega dodatno su pojačane njegovim iritantnim javnim nastupima, u kojima bahato, nabusito i svađalački ponavlja zamorne i očito netočne teze po kojima u Hrvatskoj kao da i nema recesije i teških ekonomskih problema. Svoj ugled u javnosti ministar financija nedavno je dodatno narušio i tijekom davanja iskaza pred saborskim povjerenstvom koje istražuje privatizaciju Ine. Izjavivši da je, kao član povjerenstva za izmjenu dioničarskog ugovora Ine, digao ruku za ugovor s MOL-om a da nije ni pročitao ključne dokumente, Šuker je prema mišljenju mnogih pokazao da mu nije mjesto u Vladi, odnosno da više nema nikakav kredibilitet za pregovore sa stranim partnerima i bankama.

Da je svojim istupom Šuker uspio naljutiti i neke svoje stranačke kolege svjedoči i činjenica da se o cijelom slučaju vrlo žustro raspravljalo i na jednoj od sjednica Predsjedništva HDZ-a, a izvori iz stranke medijima su potvrdili da je tih dana Šuker doista bio u nezavidnom položaju i da je odluka o njegovoj smjeni mogla biti donesena u svakom trenutku. Ipak, Šuker u konačnici nije smijenjen, no prema nekima, to je tek privremeno, a navodno vrh HDZ-a želi iskoristiti Šukera još jednom prije nego ga smijeni: on i njegovi suradnici uskoro bi trebali dovršiti prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu, koji će, očekivano, javnost i opozicija dočekati s velikim kritikama, a to bi onda vrh HDZ-a mogao iskoristiti kao formalni povod za Šukerovu smjenu. Potom bi, dakako, za sve loše strane državnog proračuna uoči izbora HDZ mogao svaljivati na smijenjenog Šukera. Iako se o njemu dosad nije mnogo govorilo u kontekstu smjene, ministar obrane Branko Vukelić tek je u posljednje vrijeme stigao na nepisanu listu mogućih “bivših” ministara. Tomu su svakako pridonijeli nedavni događaji u njegovu sektoru, od čega je sudar dvaju zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dosad najekstremniji. Vukelićeva nespremnost na iznenadne nesreće i glasine o sve lošijem stanju u hrvatskim oružanim snagama ponovo su probudile pozornost javnosti za ministra kojeg se u prošlosti povezivalo s nizom afera.

UGROŽENI MINISTRI
Odlazak Šukera i Vukelića smatra se sasvim izvjesnim,
Kalmetin položaj je poljuljanUGROŽENI MINISTRI Odlazak Šukera i Vukelića smatra se sasvim izvjesnim, Kalmetin položaj je poljuljanTako se Vukelića izravno povezivalo s krupnim aferama “Brodosplit” i “Kamioni”, a nikad nije razjašnjena ni njegova uloga u aferi “Maestro”, u kojoj su se neki od uhićenih branili tvrdeći da su neke sumnjive privatizacije provodili po nalogu Vukelića koji je tada bio ministar gospodarstva. Sve te afere tijekom mandata Ive Sanadera bile su zataškane, no posljednjih godinu dana često ga se spominjalo i zbog optužbi da je država po njegovu nalogu izgradila most na rijeci Korani koji povezuje Karlovac s njegovim selom Vukmanićkim Cerovcem. Iako se proteklih nekoliko mjeseci držao podalje od javnosti, u vrhu HDZ-a neki smatraju da bi u predizborno vrijeme oporba mogla ponovo izvući mnoge Vukelićeve krimene iz prošlosti i time izravno napadati HDZ. Isto tako, otkako je u listopadu prošle godine doživio srčani udar, Vukelić navodno nije u najboljem zdravstvenom stanju, pa navodno i sam razmišlja o svojevrsnom povlačenju iz Vlade. Zato postoje indicije da bi njegova smjena mogla biti najlakše riješena – dogovorom po kojem bi stranka Vukeliću jamčila političku zaštitu, a on bi sporazumno prihvatio smjenu.

Za bivšu haeselesovku Đurđu Adlešič opstanak u Vladi itekako je upitan. Iako su tijekom mandata Ive Sanadera Jadranka Kosor i Đurđa Adlešič često bile na suprotstavljenim stranama, otkako je Jadranka Kosor postala premijerka njihov odnos se bitno poboljšao. Ipak, u sadašnjoj situaciji doista je teško naći ijedan razlog zbog kojeg bi u HDZ-ovoj vladi na funkciji potpredsjednice trebala biti bivša članica stranke koja je u međuvremenu izišla iz vladajuće koalicije, a i ona iz vlastite stranke. Ako se uzme u obzir da se mnogi članovi HDZ-a oduvijek protive nestranačkim ministrima, što su neki poput Đure Popijača odlučili sanirati učlanjivanjem u stranku, posve je jasno da vrh HDZ-a samo čeka dobru priliku da Đurđu Adlešič konačno iseli iz Banskih dvora. U domaćim političkim krugovima u nekim se kombinacijama za moguću rekonstrukciju Vlade spominje i ministrica Marina Matulović-Dropulić. Premda je jedan od najsamozatajnijih članova Vlade, ministrica Dropulić navodno se već u nekoliko navrata zamjerila premijerki Jadranki Kosor, ali o njihovim sukobima dosad se nije znalo jer su se uglavnom događali na sjednicama Predsjedništva HDZ-a ili na zatvorenim sastancima u Vladi.

Osim toga, ministricu Dropulić već se godinama dovodi u vezu s krupnim kapitalom i moćnim građevinskim lobijima, što bi oporba također mogla iskoristiti tijekom predizborne kampanje. Njoj u prilog ne ide ni činjenica da velik dio građana Zagreba smatra da je na neki način, direktno ili indirektno, njezino ministarstvo, a možda i ona osobno, imalo ulogu u aferi “Cvjetni trg” i građevinskim pothvatima Tome Horvatinčića. Zbog toga bi HDZ uz nju teško mogao u predizbornoj kampanji u glavnom hrvatskom gradu kritizirati SDP zbog Milana Bandića i tako možda malo poboljšati dugogodišnji slab rezultat HDZ-a u Zagrebu. O ministru Božidaru Kalmeti već neko vrijeme kruže potpuno kontradiktorne glasine – tako se i prošlog tjedna njega spominjalo kao mogućeg kandidata za šefa HDZ-a, dok ga neki unutar HDZ-a vide i na listi onih koji će otići iz Vlade. Razlog za to leži u činjenici da se Kalmeta posljednjih mjeseci potpuno povukao iz javnosti i nikome zapravo ne otkriva svoje planove: neki tu tajnovitost tumače kao strateško ponašanje zbog njegovih mogućih dalekosežnih namjera, dok se drugi priklanjaju uvjerenju da se Kalmeta umorio i da ga visoka politika više uopće ne zanima. Tome u prilog ide i činjeMALO POZNATI SUKOBI Ministrica
Marina Matulović-Dropulić do sada se više
puta sukobila s premijerkom iza zatvorenih vrataMALO POZNATI SUKOBI Ministrica Marina Matulović-Dropulić do sada se više puta sukobila s premijerkom iza zatvorenih vratanica da unatoč tome što ga se označavalo kao osobu koju Vladimir Šeks planira postaviti za šefa stranke, Kalmeta nikad ni s kim nije ozbiljno razgovarao o toj mogućnosti. Kako god bilo, ako ostane na ministarskoj funkciji, u predizbornoj kampanji Kalmeta će zbog brojnih afera iz svog resora biti velika meta za oporbu, pa nije isključena mogućnost da se u skorije vrijeme on s premijerkom dogovori o svom odlasku iz Vlade.

Tada nije isključena ni mogućnost da Kalmeta podalje od pažnje javnosti bude jedan od ključnih ljudi u pripremi cijele nacionalne predizborne kampanje HDZ-a, jer zbog broja zastupnika HDZ-a iz Kalmetine županije on u stranci slovi kao iznimno dobar izborni strateg. Kako god bilo, za bilo kakvu odluku o kadrovskim promjenama u Vladi s premijerkom Jadrankom Kosor prethodno će se trebati složiti vrh HDZ-a, a otegotna okolnost joj je i to što su neki od ministara koje će možda smijeniti istovremeno i članovi Predsjedništva HDZ-a. Drugim riječima, da bi neke od njih smijenila, s tom će se odlukom trebati složiti i oni. Tako nešto moguće je samo ako netko od ministara ionako već želi napustiti Vladu, ili ako vodstvo stranke donese zajedničku stratešku odluku da uoči izbora kompromitirane ministre polako i bez puno buke skloni u zavjetrinu. No čak i ako joj to pođe za rukom, premijerka Kosor naći će se pred možda još težim zadatkom: koga imenovati na upražnjena ministarska mjesta?

Predviđa se da odlaze Marina Dropulić i Đurđa Adlešič

OTKAKO JE HSLS IZiŠAO iz vladajuće koalicije, premijerka Jadranka Kosor doista nema nikakav jasni razlog ili korist od Đurđe Adlešič na funkciji potpredsjednice hrvatske vlade. S druge strane, sve su češće glasine o premijerkinim sukobima s godinama nedodirljivom i moćnom ministricom Marinom Matulović-Dropulić, koja u javnosti ostavlja dojam samozatajne osobe. Međutim, na zatvorenim sastancima u zgradi Vlade i na sjednicama Predsjedništva HDZ-a ministrica Dropulić navodno se vrlo često sukobljava s premijerkom, koja razmišlja o mogućnosti da na njezino mjesto imenuje neku drugu osobu.

Komentiraj