Iskusni himalajac Darko Berljak održat će predavanje ‘Moje himalajske ekspedicije (1982 – 2009)’ u korist obnove planinarskog skloništa ‘Vlaški grad’.

Amundsen Spirit naziv je projekta koji uključuje serije predavanja o različitim osvajačkim pothvatima u okviru kojih gostuju naši poznati alpinisti, istraživači i avanturisti i tom prilikom upoznaju goste predavanja sa svojim avanturističkim doživljajima.

Nakon prošlotjednog gostovanja Stipe Božića na temu ‘Sedam vrhova’, u utorak 22. studenog, himalajac Darko Berljak će u svom predavanju ‘Moje himalajske ekspedicije (1982 – 2009)’ iznijeti zanimljive detalje svog putovanja na Himalaju. U tih 27 godina Berljak je 35 puta bio u Himalaji vodeći 17 alpinističkih ekspedicija, od toga 10 ekspedicija na vrhove iznad 8000 metara (četiri puta na Mount Everest), a neka putovanja uključivala su i teška trekking putovanja. Darko Berljak je prvi Hrvat koji je preko Himalaje došao u Lhasu (Tibet) i prvi koji je prošao hodočasnički put oko svete planine Kailas u zapadnom Tibetu.

Istaknimo ponovo kako će se predavanje održati u utorak 22. studenog u 19 sati u zagrebačkom Clubu Roko, Jarunska 5.

Poticaj za ovu ideju bio je osvajački pothvat i neustrašiv duh Norvežanina Roalda Amundsena, prvog čovjeka u povijesti koji je stigao na Južni pol. Cilj projekta Amundsen Spirit je prikupiti potrebna novčana sredstva u korist obnove planinarskog skloništa ‘Vlaški grad’ ispod Svetog brda na Velebitu. Riječ je o skloništu koje se nalazi na važnoj planinarskoj ruti, ali je zapušteno i nije u funkciji…

Raspored i termini daljnjih predavanja:

22.11. – Darko Berljak: ALPINISTIČKE EKSPEDICIJE U SVJETSKA VELEGORJA
29.11. – Vladimir Mesarić: EVEREST ’79
06.12. – Branko Šeparović: Od Velebita do Himalaya u 50 godina
13.12. – Robert Erhardt: Najdublja jama na svijetu – Kavkaz
20.12. – Darko Bakšić: VORONYA (KRUBERA) NAJDUBLJA JAMA SVIJETA

Iskusni himalajac Darko Berljak
Iskusni himalajac Darko Berljak

Komentiraj