Pred malim zelenim morskim kornjačama je važna zadaća, moraju naučiti kako preživjeti

Srecko Niketic/PIXSELL

Golema želva ili zelena morska kornjača polaže jaja u pijesku na plažama. Ženke polegnu oko 100 jaja tijekom nekoliko tjedana. Na ovoj plaži želve su položile jaja početkom svibnja. Službenik je tijekom patrole i obilaska otočja Xisha snimio trenutak kada su male kornjače izlazile iz pješčanog gnijezda i krenule prema moru.

Pred njima je važan zadatak preživljavanja u prirodi. Bježanje od većih životinja u moru i pronalaženje hrane su presudni za njihov daljnji razvitak.

Ova vrsta kornjača se nalazi u drugoj kategoriji zaštićenih životinja u NR Kini. Otočj Xisha je jedno od njihovih najvećih prirodnih staništa u Južnom kineskom moru. Odrasli primjerci narastu do dužine od jedan i pol metra i teže oko 200 kilograma. Želve možemo prepoznati po kratkoj čeljusti, kljun je nazubljen, ali nije savijen.

Ove kornjače mijenjaju boje gornjeg dijela oklopa s godinama. Kod mladih životinje je leđna strana tamna, dok je kod odraslih primjeraka uglavnom smeđa i prošarana. Trbuh im je svjetle žućkaste boje. Postoji više podvrsti zelene morske kornjače.

Žive u toplim i tropskim morima, često izlaze na kopno kako bi se sunčale, a ima ih i na području Mediterana. Ovu kornjaču u Meksiku nazivaju tortuga blanca (bijela morska kornjača).

Komentiraj