Pravoslavni vjernici proslavili su Uskrs arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu u Zagrebu koju je uz služenje svećenstva toga hrama vodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Tijekom liturgije pročitana je uskrsna poslanica patrijarha Irineja, a na njezinom kraju mitropolit Porfirije je čestitao vjernicima Uskrs i kazao da čovjek smisao života može naći tek u uskrslom Kristu, za što je potreban iskren osobni odnos prema Bogu.

Neka je sretan današnji dan i današnji praznik prije svega pravoslavnim kršćanima jer slavimo dan Kristova uskrsnuća. On je inat smrti, prolaznosti i zla kojim je svijet danas okovan, a često i mnogi ljudi, kazao je Porfirije.

Kroz čitavu svoju djelatnost – umjetnost, znanost i filozofiju – čovjek hoće da riješi najveći problem, problem smrti, ali kao što znamo, to mu nije pošlo za rukom ni kroz jednu njegovu djelatnost.

Porfirije je kazao da je Bog kroz Isusa “uzeo na sebe sve ono ljudsko osim grijeha”, i prošao kroz smrt da bi ljudima darovao život.

Zato se danas molimo Bogu da svjetlost, radost, mir i ljubav uđu u srca svih ljudi, da prepoznaju da je ljubav i spremnost da prihvatimo i razumijemo svakog čovjeka jedini način da idemo putem Božjim, a u svakom čovjeku prepoznamo ikonu Božju  i da kličemo sa svima Hristios vaskrese, vaistinu vakrese, zaključio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Komentiraj