Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o postupcima molitvenih aktivista

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u četvrtak je za Novu TV komentirala potez aktivista molitvene inicijative ’40 dana za život’, koji su preko svoje Facebook stranice pozvali na doček trudnice koja je u vukovarsku bolnicu trebala doći na pobačaj.

Ljubičić je kazala kako je već zaprimila više pritužbi o postupanju te molitvene inicijative. Istaknula je kako se na ovaj slučaj može primijeniti nekoliko zakonskih odredbi.

Neki od njih su da svaka žena ima pravo slobodno odlučivati o svojem seksualnom i reproduktivnom zdravlju, što uključuje i pravo na slobodno odlučivanje o broju djece. U skladu s time, ima i pravo na prekid trudnoće. Podsjetila je na članak 11. Zakona o javnom okupljanju, koji ističe da se ‘mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima.’

Također, naglašava i Zakon o zaštiti prava pacijenata, koji kaže da ženama mora biti osigurano pravo na fizički i mentalni integritet te zaštita osobnosti, uključujući poštivanje njihove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.

Ljubičić je podsjetila i na UN-ove Konvencije o uklanjanju diskriminacije, te rezoluciju Vijeća Europe “Žene i religija u Europi“. Najavila je kako će se pokrenutispitni postupak i od Opće županijske bolnice Vukovar zatražiti izvješće, a Ministarstvu uipraveuputit će preporuku da izradi naputak o postupanju zdravstvenih ustanova prema aktivističkim inicijativama unutar i u okolici prostora zdravstvenih ustanova.

Komentiraj