Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: “Grmoja govori o dvije nespojive priče, pedofiliji i LGBTIQ populaciji”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u petak je gostovala u programu N1 Televizije gdje je govorila o porastu nasilja u obitelji, seksualnog nasilja, te izjavi Nikole Grmoje koji kaže da bi u Antipedofilski zakon uvrstio i zabranu LGBT propagande.

Velik porast kaznenih djela nasilja u obitelji 

Službeni podaci MUP-a ukazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj kazneno djelo nasilja u obitelji – u porastu za 21% kada govorimo o ženama, o muškarcima 18%. Kada govorimo o kaznenim djelima prijtnje porast je žrtava žena 21% u odnosu na prošlu godinu.

“Inzistirali smo na izmjenama Kaznenog Zakona i usklađivanjima s Istanbulskom konvencijom koja je ukazala na određene propuste. Razmatrali smo kroz Femicid Watch tijelo i kroz pritužbe, slučajeve u kojima je dolazilo do ubojstvo.

Jedan od nama primarnih izmjena je bilo proširivanje kategorije bliskih osoba, zato što ako niste u toj kategoriji – tada se ne pokreće postupak po službenoj dužnosti, već osoba sama pokreće postupak. Ukazivali smo također da se sva djela rodno uvjetovanog nasilja moraju pokretati po službenoj dužnosti”, rekla je Višnja Ljubičić.

Anonimne prijave seksualnog uznemiravanja

“Iznimno sam zadovoljna s odjekom inicijative “Nisam tražila”. jer je pomaknula se u smjeru poduzimanja i Ministarstva znanosti koje je promptno dalo upute sveučilištima da provjere i primjene svoje akte i kada se dogodi seksualno uznemiravanje.

Sada s ovim zakonskim izmjenama ne možemo više govoriti o seksualnom uznemiravanju kao tabuu, već protupravnom i štetnom djelovanju koje mora biti sankcionirano. Poslodavac ima obvezu poduzeti nešto. Desetak fakulteta nam se javilo, analizirali smo pritužbe. Ukazali smo fakultetima da ukoliko nemaju osnova za kazneno djelo, mogu kao poslodavac voditi disciplinski postupak radi kršenja prava i obveza koje ima svaki djelatnik. Potrebno je promtno reagirati. Strahuju da li imaju dovoljno dokaza i alata.

Niz pritužbi na izjave zastupnika Grmoje

Kazala je kako su dobili niz pritužbi na izjave saborskog zastupnika Grmoje.

“Ovdje se radi o nepoželjnoj poveznici vezano za kazneno djelo pedofilije, gdje se radi o seksualnom iskorištavanju djece i povezivanje sa posebno osjetljivim društvenim skupinama, spolnim i rodnim manjinama istospolne orjentacije, LGBTIQ populacije.

To je nešto što se ne može dovoditi u jednaku konotaciju. Radi se o dvije nespojive priče. Kada govorimo o propagandi, radi se o totalitarnim režimima koji su bili vrlo isključivi. Moramo govoriti o uključivosti, imamo međunarodne standarde. Ne znam kako je to zamišljeno, ali protivno je međunarodnim i nacionalnim zakonima da se zakonski regulira ograničavanje prava i istupanje u javnosti spolnih i rodnih manjina.

Istraživanja na razini članica EU-a pokazuju da Hrvatska iznimno loše stoji po pitanju diskriminacije i straha, kršenja prava spolnih i rodnih manjina ukoliko se javno deklariraju. Moramo raditi na uključivanju i ravnopravnosti”, naglasila je Ljubičić.

Komentiraj