Pravobraniteljica sugerirala da Milanović umanjuje problem nasilja nad ženama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je na omalovažavanje kojim je predsjednik Republike Zoran Milanović u protekla dva dana obasuo žensku udrugu B.a.B.e. Objavljujemo priopćenje pravobraniteljice:

“Nažalost, ponovo svjedočimo tome da se u javnom prostoru olako spominju i relativiziraju žrtve seksualnog uznemiravanja i silovanja te njihove traume, i to propitkivanjem njihovih motiva i kredibiliteta. Na taj se način umanjuje duboko ukorijenjen i stalan društveni problem rodno uvjetovanog nasilja sa svim njegovim oblicima kao obrasca ustrajnog nasilja muškaraca nad ženama. Svaka banalizacija, diskreditacija ili relativizacija slučajeva seksualnog uznemiravanja ili silovanja dovodi u pitanje borbu protiv ovoga duboko ukorijenjenog problema, senzibilizaciju društva o njemu i posljedično odlučnost žrtava da o tome progovore.

Milanović: B.a.B.e. su “logičarke” i “punomoćnici Ume Thurman”

Smatram da bi javno izrečeni stavovi javnih osoba, osobito Predsjednika Republike Hrvatske, trebali upućivati na podršku i razumijevanje svih inicijativa usmjerenih prema zaštiti svih žrtava seksualnog uznemiravanja ili silovanja, bez propitkivanja eventualnih manipulacija, „prikladnosti“ i suodgovornosti žrtava jer se radi o zanemarivoj statistici, a perpetuira uobičajene rodne stereotipe kojima se iskazuje nepovjerenje prema žrtvi, što nas dovodi u novu spiralu opravdavanja zločina i ušutkavanja žrtvi. Za svaku žrtvu, proživljena trauma ne zastarijeva, a samo je pitanje vlastitog osnaživanja žrtve i podrške koju ima, hoće li i kada prijaviti počinitelja ili će, kako veliki broj nažalost čini, traumu sama proživljavati dok će počinitelji proći nekažnjeno”, priopćila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Komentiraj