Pravobraniteljica reagirala na Bandićevo ponašanje prema novinarki

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić reagirala je u petak na neprihvatljivo ponašanje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prema novinarki N1 televizije Matei Dominiković.

Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Pravobraniteljica je već u nekoliko navrata izdavala javna priopćenja o neprihvatljivosti uvredljivih i omalovažavajućih izjava temeljem spola od strane javnih osoba ukazujući na odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova kojima su iste zabranjene.

Stajalište Pravobraniteljice je da osobe koje obavljaju neku javnu funkciju nose veću odgovornost za svoje ponašanje i izjave u javnom prostoru jer postavljaju standarde i daju primjer ostalima. Novinari i novinarke imaju dužnost postavljati pitanja u ime i u interesu javnosti. Stoga je neprihvatljivo vrijeđati ih i omalovažavati na radnom mjestu. Takvim se ponašanjem posredno vrijeđaju i građani i građanke čijom voljom i jesu osobe koje daju izjave na funkciji te bi itekako morale voditi računa o mišljenju javnosti.

Iako u konkretnom slučaju o kojem je postavljen upit nema elemenata seksizma, ipak se radi o uvredljivom i omalovažavajućem stavu gradonačelnika prema novinarki. Takav stav se ne može opravdavati ničijim osebujnim stilom.

Novinarka je imala pravo i dužnost u ime javnosti postavljati pitanja, a prema video zapisu koji je dostupan, činila je to na vrlo primjeren način, dok je s druge strane reagiranje gradonačelnika bilo neprimjereno i omalovažavajuće. Ponovimo da novinari i novinarke ne postavljaju pitanja da provociraju osobe na funkciji, već da saznaju informacije koje su od interesa javnosti”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj