Pravobraniteljica Ljubičić: “HUP je odbio reviziju otpremnine Bernardu Jakeliću”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u Newsroomu televizije N1 je govorila o položaju žena koje trpe nasilje.

Ljubičić kaže da su iz  ravnateljstva policije tražili podatke o situaciji. U odnosu na prvi kvartal 2019., u prvom kvartalu ove godine zabilježen je porast prekršajnih djela za 25 posto, a kaznenih djela za 33 posto.

“Svakodnevno primamo pritužbe o porastu broja obiteljskog nasilja. I policija i Centar za socijalnu skrb svjesni su takve situacije”, rekla je. Kaže da u Hrvatskoj imamo dijametralno situaciju, posljednjih deset godina smanjuju se prekršajna djela, dok su kaznena u porastu od 70 posto.

“Dolazi do brutalizacije nasilja, čini se da pred sudovima završavaju slučajevi koji dugo traju ili su u visokoj eskalaciji. Žrtve sve manje vjeruju sustavu. Ako govorimo o prekršajnim djelima, mahom su to novčane kazne”, dodala je.

U slučaju obiteljskog nasilja u Solinu u kojoj je glavni akter bio sada već bivši član gradskog HDZ-a, žena je kazala kako je pala niz stepenice, no liječnici nisu zatvorili oči i alarmirali su sustav.

“Imali su značajnu ulogu u ovom slučaju. Sjetimo se i slučaja Škaro. To ohrabruje i žrtvama daje određenu sigurnost, da će u konačnici biti zaštićene.”

Osvrnula se i na slučaj bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića, kojeg je više zaposlenica prijavilo za seksualno uznemiravanje.

“Vezano za slučaj HUP, pratimo ga u tri faze. 15 žena prvo su se obratile meni za pravno mišljenje… Zatim smo razmotrili situacije i dali upozorenje HUP-u na neetičan prekid radnog odnosa, prigovarali smo i na davanje otpremnine i tražili revidiranje, što je HUP odbio. Treća faza je podizanje kaznene prijave. Tražili smo i razmatranje nadležnosti odvjetništva jer je Jakelić bio njihov zaposlenik”, govori.

“Ako gledamo nacionalnu statistiku, seksualno uznemiravanje na radnom mjestu od 2019., u odnosu na 2017., porast kaznenih djela je za 55 posto. Svjedočimo i porastu anonimnosti. Ili se u ime žrtve javlja obitelj, partneri, radne kolege… Žrtva postaje psihički i fizički devastirana. Sama se često ne usuđuje pokrenuti postupak prema poslodavcu”, rekla je Višnja Ljubičić, objasnivši kako su razlozi različiti, od straha zbog gubitka posla do stigmatizacije žrtve u društvu.

Komentiraj