Surać će teško izbjeći zatvor, objavljujemo RTG snimku koja potvrđuje da je novinaru Bajlu slomio ruku

Bivši nogometaš NK Zadra i poduzetnik Jakov Surać, koji je u lipnju 2018. godine u Zadru  pretukao povremenog suradnika Nacionala i glavnog urednika portala ZADAR News, Hrvoja Bajla, na Županijskom sudu u Bjelovaru, kao drugostupanjskom u ovom slučaju, u veljači ove godine proglašen je krivim i pravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora.
Photo: Filip Brala/PIXSELL
No, unatoč pravomoćnosti presude, Surać je putem svog novog odvjetnika Ive Brkića 6. lipnja 2020. podnio Zahtjev za obnovu postupka u kojemu je angažirao dvoje sudskih vještaka Josipa Škavića i Kristinu Potočki kako bi ponovno vještačili ozljedu. Oni su u svom izvještaju napisali kako na RTG snimku Bajlove ruke “ne vide nikakvu povredu, a kamoli tešku tjelesnu ozljedu”, što je u suprotnosti s prethodnim vještačkim nalazom i  činjeničnim stanjem. Naime, iz RTG snimke Bajlove ruke koje ekskluzivno objavljuje Nacional.hr i laiku je vidljivo kako se radi o prijelomu, odnosno ispravno kvalificiranoj teškoj tjelesnoj ozljedi.
U prilog Bajlu ide i činjenica kako je liječnik koji je postavio inicijalnu dijagnozu na Hitnom prijemu u Općoj bolnici Zadar  dr. Frane Martinis objasnio kako se radi o prijelomu ruke, odnosno teškoj tjelesnoj ozljedi, a čiju dijagnozu je detaljno na sudu potvrdio i medicinski vještak dr. Davor Mayer.
Znakovito je i da je Suraćev odvjetnik Zahtjev za obnovu postupka podnio 6. lipnja 2020. godine, a na njega je odgovoreno izuzetno brzo – Zahtjev za obnovom postupka odobren mu je  mjesec dana od podnošenja zahtjeva, 7. srpnja 2020. Sutkinja koja je donijela rješenje o obnovi postupka, Teodora Projić Škovrlj od Općinskog državnog odvjetništva iz sebi znanih razloga tražila je, kako je napisala, hitnost, odnosno žurno očitovanje. Zašto se toliko žurilo sutkinji Škovrlj i u čijem je interesu to bilo, nije posve jasno.
Odgovor na to pitanje mogao bi se sam nametnuti iz činjenice da je Surać zapravo napravio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi što je moguće prije odgodio izvršenje pravomoćne presude prema kojoj mora otići u zatvor na 10 mjeseci.  Potvrđuje to i činjenica da je njegov odvjetnik, koji je tražio obnovu postupka,  od Suda zatražio i odgodu izvršenja zatvorske kazne.
Ono što će se pravno događati u narednim tjednima ili danima, a to podrazumijeva termin “obnove postupka” jest da će se obrana i Sud od nadležne institucije zatražiti još jedno, dodatno vještačenje Bajlovog RTG snimka prema kojemu je jasno napisana dijagnoza i na kojoj je laiku vidljiv prijelom ruke.
Ako nadležna medinska institucija, koja će vještačiti težinu ozljede utvrdi kako je Bajlu ruka bila slomljena, Surać će morati na odsluženje kazne od 10 mjeseci zatvora i tu cijeli postupak konačno završava. Ako se utvrdi kvalifikacija ozljede na nižoj razini, postupak će krenuti iznova s novom kvalifikacijom.
U izjavi za Nacional.hr novinar Bajlo kazao je kako je tužno ono što Surać sada izvodi. Rekao je i da je uvjeren da će Surać morati na odsluženje zatvorske kazne.
” Ovo s obnovom postupka je smješna stvar. Na RTG snimci jasno se vidi da mi je slomljena ruka i mišljenja sam da bi  dvoje vještaka koji su utvrdili  kako na snimci ne vide prijelom također trebali snositi odgovornost. Što se same brzine obnove postupka tiče, mislim da je to što je sutkinja Škovrlj tražila od ODO-a da se žurno očituje, jer joj se očito žurilo, a za koga i za čije interese ne znam, također skandalozno samo po sebi. Sve u svemu, očekujem da će se Surać naći iza rešetaka gdje mu je i mjesto. I to vrlo brzo. Zapravo, citirat ću sutkinju Škovrlj, očekujem žurno reagiranje”  – kazao je Bajlo za Nacional.hr
Inače, presuda Suraću jedna je od rijetkih pravomoćnih presuda kojom je zbog fizičkog obračuna s novinarom napadaču izrečena bezuvjetna kazna zatvora zbog kaznenog djela protiv života i tijela, odnosno nanošenja teške tjelesne ozljede.  Bjelovarski Županijski sud, nakon žalbe i Državnog odvjetništva i Suraća na prvu presudu prema kojoj je Surać bio osuđen na 10 mjeseci zatvora, ali uvjetno na tri godine, tu je presudu preinačio u dijelu koji se odnosi na izrečenu kaznu čime je prihvatio žalbu Državnog odvjetništva  na taj dio prvostupanjske presude. Kako se navodi u obrazloženju, Sud “smatra da  se samo takvom kaznom može postići zakonom propisana svrha kažnjavanja”. Žalbu Jakova Suraća Sud je ocijenio neosnovanom.
Podsjetimo, Hrvoja Bajlu  u lipnju 2018. godine  Jakov Surać fizički je napao u Zadru, na Obali kneza Branimira. U napadu mu je slomljena desna ruka. Kao povod nasrtaju na sebe na parkiralištu nedaleko Gradskog mosta Bajlo je naveo svoj novinarski rad, odnosno pisanje i istraživanje kojim je dotakao samu vrhušku zadarske politike.

U ožujku 2019. godine Općinski sud u Zadru Suraća je proglasilo krivim zbog premlaćivanja novinara Bajle te mu je bila izrečena uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine. Tada je Suraću bilo određeno plaćanje sudskih i troškova vještačenja te je presudom bila ukinuta zabrana približavanja Bajli koju je ranije bio odredio sudac istrage. Nakon žalbi obiju strana Županijski sud u Bjelovaru presudu je preinačio i uvjetna kazna zatvora u trajanju deset mjeseci postala je bezuvjetna.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner