PRAVILO ‘TRI SEKUNDE’ Mikrobiolog Tierno poručuje: “To je apsolutna glupost”

Autor:

Svi smo bar jednom čuli o ‘ravilu ‘tri sekunde’ – padne li nam komad hrane na pod imamo ravno tri sekunde (ili pet, u nekim verzijama) da pokupimo hranu s poda i bez straha ju stavimo u usta. Ali, mikrobiolog Philip Tierno sa njujorškog sveučilišta apsolutno se ne slaže s tim.

“Ako vam padne hrana na pod, nikako ju nemojte jesti. Pravilo o tri sekunde je apsolutna glupost”, kaže Tierno za Tech Insider.

Osim ako je vaš pod konstantno i potpuno steriliziran, ne biste trebali jesti hranu koja je bila u kontaktu s podom jer je skupila razne bakterije i viruse. Na podu se ne nalaze samo klice koje ste sa sobom donijeli na cipelama, ali i klice koje ‘putuju’ sa vašeg WC-a, kućnih ljubimaca, pa čak i sa hrane iz kuhinje. Studije su pokazale kako je sirova piletina jedan od najvećih nositelja klica.

Tierno ipak kaže kako se, pojedete li neku hranu s poda, vjerojatno nećete razboljeti. “U većini slučajeva neće se dogoditi apsolutno ništa. Ali, pojedete li hranu koja je slučajno na podu došla u kontakt s opasnijim bakterijama ili virusima, sigurno ćete se razboljeti”, kaže dodajući da su studije pokazale da razni potencijalno opasni patogeni na površinama mogu preživjeti i danima. Naveo je tu salmonelu i E. coli. Također, dodaje da vlažna je vlažna hrana podložnija skupljanju više klica i virusa od one suhe.

Tierno napominje i kako se jedna od šest osoba svake godine razboli zbog hrane, sigurnije je zaboraviti na spomenuto pravilo. “Nije vrijedno”, zaključuje Tierno.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)