Pixabay

PRAVILO ‘TRI SEKUNDE’ Mikrobiolog Tierno poručuje: “To je apsolutna glupost”

Svi smo bar jednom čuli o ‘ravilu ‘tri sekunde’ – padne li nam komad hrane na pod imamo ravno tri sekunde (ili pet, u nekim verzijama) da pokupimo hranu s poda i bez straha ju stavimo u usta. Ali, mikrobiolog Philip Tierno sa njujorškog sveučilišta apsolutno se ne slaže s tim.

“Ako vam padne hrana na pod, nikako ju nemojte jesti. Pravilo o tri sekunde je apsolutna glupost”, kaže Tierno za Tech Insider.

Osim ako je vaš pod konstantno i potpuno steriliziran, ne biste trebali jesti hranu koja je bila u kontaktu s podom jer je skupila razne bakterije i viruse. Na podu se ne nalaze samo klice koje ste sa sobom donijeli na cipelama, ali i klice koje ‘putuju’ sa vašeg WC-a, kućnih ljubimaca, pa čak i sa hrane iz kuhinje. Studije su pokazale kako je sirova piletina jedan od najvećih nositelja klica.

Tierno ipak kaže kako se, pojedete li neku hranu s poda, vjerojatno nećete razboljeti. “U većini slučajeva neće se dogoditi apsolutno ništa. Ali, pojedete li hranu koja je slučajno na podu došla u kontakt s opasnijim bakterijama ili virusima, sigurno ćete se razboljeti”, kaže dodajući da su studije pokazale da razni potencijalno opasni patogeni na površinama mogu preživjeti i danima. Naveo je tu salmonelu i E. coli. Također, dodaje da vlažna je vlažna hrana podložnija skupljanju više klica i virusa od one suhe.

Tierno napominje i kako se jedna od šest osoba svake godine razboli zbog hrane, sigurnije je zaboraviti na spomenuto pravilo. “Nije vrijedno”, zaključuje Tierno.

Komentiraj