Hrvatski sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o SDP-ovom prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, a glasovanje o toj točki predviđeno za četvrtak.

Klub zastupnika SDP-a, podsjetimo, podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.

Smijene li zastupnici Marića, Mostu to znači da je pala Vlada i da HDZ nema većinu.

UŽIVO:

21:45 Nikola Grmoja zaradio je opomenu od Petrova jer je govorio kada nije imao riječ, a istu opomenu dobio je i Pernar.

20:35
 “Zašto niste zatražili od Ivice Todorića da založi svoj dvorac? Gospodine Marić, vi ste krivi!

Kada neki seljak zatraži kredit za izgradnju farme muznih krava, on za hipoteku mora založiti ne samo farmu, nego i svoju kuću. Ali kada Todorić, vaš dojučerašnji gazda, a vidimo i dalje ste u njegovoj službi, traži kredit, on ne mora založiti svoj dvorac”, napao je Pernar Marića.

17:42 “Kao ministar financija dosta putujem, to nije tajna. Uglavnom koristim avion. Dočekaju me gospoda i dame iz Carinske službe.

Molim kolege iz Mosta, tek su godinu dana na vlasti, čuvajmo institucije RH. Ja sam ministar financija, nisam Superman, nikada ne bih zloupotrijebio tu funkciju.

Spominjete HBOR… nemojte da javnost misli da se tamo netko razbacuje novcima. Nisam dao nalog, niti sam dao da bilo koji kredit bude na sjednici HBOR-a. Tu sam, spreman čuti sve što slušam, teške optužbe ispod svake razine, molim vas, nemojte rušiti institucije RH. Još jedan dan, par dana, tjedan, godina, ali dok sam ministar, moja je obaveza da ih štitim”, poručio je Marić.

17:40 MOST-ovka Ninčević Lesandrić upozorila je da je najveći problem što članovi Nadzornog odbora HBOR-a ne dobivaju svu potrebnu dokumentaciju na vrijeme pa nemaju vremena uopće proučiti za što glasaju. Na to je ranije upozoravala i Marića.

“Mi ne stignemo proučiti dokumente i onda nam uprava kaže kako je ona to riješila. Ma koja uprava? Marić je upoznat s mojim djelovanjem i načinom rada u HBOR-u i da odbijam glasovati na sjednicama NO. Nedopustivo je da članovi dobiju materijale tri dana prije glasovanja. I sad smo dali javni novac tvrtki koja ih ne može vraćati. Ministrova dužnost je bila znati stanje u Agrokoru”, izjavila je.

17:05 “Žao mi je Marića kao ljudskog bića što ovo danas prolazi, ali kao ministra mi ga nije žao jer je morao znati u što ulazi”, rekao je Željko Lenart.

16:25 “Ne odgovara vam to što je u svom resoru napravio ministar Marić. Ono što je meni najveća plaća za trud oko Zakona o izvanrednoj upravi jest ući u Konzum i čuti Dobar dan od blagajnica. Možete li vi, gospodine Grbin, mirno otići u Konzum i pozdraviti radnice?”, obratila se Saboru ministrica Dalić.

16:10 “Nad Marićem se vrši orkestrirani mobing. Zamjera mu se što je uspješan. Što je trebao, nositi ceker i voziti stojadin?”, pitala je HDZ-ovka Majda Burić.

Njezin komentar izazvao je komešanje u Saboru, zbog čega je morao reagirati Petrov.

“Držite se mira i nemojte da u četiri popodne moram dijeliti opomene”, rekao je Petrov.

15:25 Ivan Pernar je upitao što je Marić napravio za blokirane građane. “Veliko ništa. On ima štednju u stotinama tisuća kuna, sat mu vrijedi 50 tisuća kuna, a ja sata ni nemam”, rekao je Pernar.

Upitao je što je Vlada u kojoj je Marić napravila. “Poskupili su cestarine, struju, plin. Ugostiteljima je Vlada digla PDV na 25 posto”, kaže i dodaje da Marić kredite vraća dizanjem novih kredita.

“Marića ne podržava golema većina građana. Zašto se on tako grčevito drži za ovu stolicu? Iz najprimitivnijih motiva – to je surova i sirova borba za ovu stolicu”, rekao je Pernar zaključujući da su svi već umorni od Marića i HDZ-a.

15:15 Branimir Bunjac Mariću je rekao da treba objasniti zašto je mijenjao neke zakone. “Ako imate ušteđevinu od milijun kuna, što vam je onda trebalo dizati kredit od milijun kuna? Svi koji su radili u Agrokoru obogatili su se na krvi i znoju radnika”, rekao je Bunjac kritizirajući ga da je i u Vukovaru htio ukinuti porezne olakšice.

“Ova mjera koju ste najavili prije nekoliko dana, da ćete umirovljenicima skidati 500 kuna mirovine… I da je to mjera koju vi nudite ovom narodu?? Samo zbog toga biste trebali odgovarati ovome narodu. Pa to je zločin!”, rekao je Bunjac dodajući da Marić samo zna zaduživati njega, njegovu djecu i unuke.

15:00 Nastavljena je sjednica Sabora. U ime kluba Živog zida govori Branimir Bunjac.

14:10 Petrov je odredio stanku do 15 sati, nakon čega slijedi rasprava klubova zastupnika i pojedinačna rasprava. Za raspravu u Saboru prijavljeno 11 klubova i 23 pojedinačne rasprave.

13:40 Gordan Maras upitao je Marića je li moralno i ispravnbo da uzima povlašteni kredit. “Zašto Marić i dalje ima povlaštenu kamantu stopu, a nije više “zaposlenik banke”. Zašto mu nisu uskratili kamatnu stopu, kao što su radili s drugim zaposlenicima? I to je pravo pitanje. Marić je iskoristio svoju poziciju, i dobio kredit po povlaštenoj stopi. I stekao imetak u četiri godine u Agrokoru, a ostalo u javnoj službi”, izjavio je Maras.

Dodao je kako i on ima kredit, ali ne povlašteni. “Zašto blagajnica u banci kad ode više nema povlaštenu kamatu? A vi imate i dalje. Je li moralno da ste si sredili nižu kamatu od 200 tisuća kuna? “, upitao je.

Marić je odgovorio da je osuđen bez da ga se pitala ijedna stvar. “Dva potpisa sam u četiri godine stavio na dva papira – Ugovor o radu i raskid ugovora o radu”, rekao je.

13:39 “Plenković je pitao koliki broj glasova imamo? Evo, sad ću mu reći jedan broj – 77! Toliko imamo glasova za razrješenje ministra Marića”, rekao je Maras.

13:30 Mostov Miro Bulj rekao je Mariću da ako nije ništa znao o Agrokoru, onda nije stručnjak. “Ako ste stručnjak, sve ste znali”, rekao je Bulj. Marić mu je odgovorio da nikome ne bi poželio da bude u situacijama u kojima se on našao i prošle godine i ove godine.

13:20 SDP-ov Glavašević poručio je da smatraju da se Marić nije izuzeo iz donošenja svih odluka. “Dok ste radili u Agrokoru, ako i niste sudjelovali u izradi izvješća, kroz analizu i pristup njima, morali ste uočiti da nešto nje čisto. Kako su drugi to vidjeli? Ramljak čim je došao”, rekao je Glavašević dodajući da nije bilo moralno uzeti kredit u HPB-u.

“Spreman sam na bilo kakav postupak i pravorijek vezan za problematiku i spreman sam odgovarati”, rekao je Marić dodajući da nikada ništa nije sakrio.

13:20 Premijer Andrej Plenković izašao je iz sabornice i krenuo na uži kabinet Vlade. novinarima nije davao izjave.

13:15 Marić je objasnio da se izuzeo samo iz dvije odluke, kod kredita HBOR-a i kod izglasavanja zakona. “Ja osobno sam se izuzeo, ali Ministarstvo financija je sudjelovalo, i njihove opaske su unesene u zakon”, objasnio je.

13:10 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da je Marić otvorio vrata popizmu i manipulacijama. “Da ste političar, to biste predvidjeli. Stvorili ste problem Plenkoviću koji vas mora braniti jer vaš pad je i njegov pad. Stvorili ste možda i neke dobre stvari. Ali ste stvorili veliki politički problem”, rekao je Beljak poručujući Mariću da sigurno mož+e naći bolji posao.

“Ja se niti ne doživljavam kao političar, ja sam nestranački ministar. Nisam bolesno ambiciozan. Časno i odgovorno radim svoj posao”, odgovorio mu je ministar financija.

13:05 Ivan Pernar pitao je Marića kako misli vratiti 45 milijardi kuna kredita s kojima Hrvatsku ove godine misli zadužiti. Optužio ga je da se ponaša na isti način kako se ponašo u Agrokoru. ” Vi mislite da bolje da sve propadne samo da vaša politika bude sigurna”, povisio je glas Pernar.

Marić mu je odgovorio da su prvi puta u recentnoj povijesti smanjili javni dug. “Mi smo smanjili i naše rashode za kamate za 763 milijuna kuna”, objasnio mu je Marić.

Branimir Bunjac rekao je Mariću da se bogati i da ne dijeli sudbinu hrvatskih građana, na što mu je Marić rekao da se nema čega sramiti jer je sve zaradio pošteno.

13:00 “Mi nemamo sposobnog ministra ako se on u 30 do 40 posto svojih odluka izuzima”, rekao je Mostov Marko Vučetić, a Plenković ga je upitao koje su to laži izgovorili on ili Marić. “Čini li ministra Marića sve što je u karijeri radio nesposobnim? Ja mislim suprotno”, rekao je.

12:52 Mostov Miroslav Šimić rekao je da Marić i Plenković nisu pokazali kolegijalnost, Marić jer je tajio stanje u Agrokoru, a Plenković jer je razrješio ministre na sjednici Vlade.

“Ja bih skrenuo pozornost na odgovornost ministara Mosta koji su je pokazali kad nisu dali podršku ministru Marića. A vi niste Vlada i ne možete ministrima govoriti da se suzdrže od glasanja ili “odu na cigaretu””, rekao je Šimić.

Plenković mu je odgovorio da Vlada može postojati saamo s lojalnim ministrima i da ne može biti ‘Vlade u Vladi’.

12:40 Sjednica Sabora je nastavljena. Mostova Ines Strenja Linić rekla je da je Marić potpuno krivo procijenio situaciju u Agrokoru i javnosti ‘servirao’ dezingormacije.

Plenković joj je odgovorio da nitko u Vladi nije i nikada ne bi stao iza prikrivanja bilo kakvog kriminačla- “Jamčim vam da će hrvatske instituciuje funkcionirati po zakonu”, rekao je Plenković.

12:30 Ivan Pernar zatražio je stanku zbog deložacije u 12:30 sati u Zagrebu. “Ljudi će izletjeti na ulicu dok oni ovdje lupetaju”, rekao je Pernar, a Petrov je odobrio desetominutnu stanku

12:20 Marko Sladoljev ponovio je pitanje oko odgovornosti Marića prema Oreškoviću. Plenković mu je odgovorio da o Oreškoviću ima izrazito visoko mišljenje i kako Orešković nije mogao očekivati što mu se dogodilo kada je ušao u hrvatsku politiku. “Njegov odnos s Marićem nije predmet mog interesa. Predmet mog interesa je moj odnos s Marićem”, rekao je.

12:16 Plenković je oporbi rekao da je nekoliko puta čitao inicijativu i da nije uspio naći elemente u kojima ćete dokazati da je Marić kriv.

12:10 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić rekao je: “SS-ovci su se branili 1945. da je sve po zakonu”.

“Jeste vi prisebni? Koliko kreacije u vašem mišljenju je potrebno da tako nešto izgovorite? Ja bih vam preporučio radi vas da tako nešto ne izgovarate, vi ste bili ministar”, odgovorio mu je Plenković.

Reiner je Petrov rekao da bi trebao opomenuti Hajdaša Dončića zbog tih usporedbi.

12:05 Mostov Nikola Grmoja rekao je da je premijer iskoristio izlaganje govorom o mostu. “Ministar Marić je u prošlom mandatu izigrao povjerenje premijera Oreškovića i kao mandatar pokušao sastaviti većinu s Tomislavom Karamarkom. A vi pričate o lojalnosti ministara Mosta”, rekao je Grmoja.

Komentirao je i razrješenje Mostovih ministara. “Vi ste mogli nama reći da će ministri biti razriješeni, a ne onako za medije, da pišu da je došao novi Sanader”, kazao je.

Plenković mu je odgovorio da bi Marića tako srčano branio i da je Mostov ministar.

12:01 Miro bulj rekao je da je Marić stručna osoba. “Ali, kako je moguće da u najtežoj krizi imamo čovjeka koji se izuzima iz odluka? To je kao da imamo rat a general ne ide u njega. Niste vi bog, niste vi faraon!”, rekao je Bulj.

“Jako dugo sam se trudio da u onom što radim provjeravam ono što mi dolazi na stol. Svoje odluke temeljim na vrlo precizno utvrđenim činjenicama. U 12. mjesecu, vi aludirate odluku HBOR-a i davanju kredite za četiri kompanije u sustavu Agrokora čiji su brojevi ispunjavali sve kriterije. Za takvu odluku je glasao i vaš kolega Dobrović”, rekao je Plenković.

11:58 “Nećemo kao drugi misliti da sve znamo. Ne znam Marića, nije nam cilj diskreditirati Marića, nismo za njega ni glasali. Nećemo se ni čuditi ako postoje ljudi koji će za njega danas glasati”, rekao je Vrdoljak. “26.1., nakon pada rejtinga je smirio hrvatsku javnost izjavom da je sve u redu. “Radio sam tamo, sve je u redu.” Tada smo se trebali skupiti. Marić mora otići i zbog kredita”, kazao je Vrdoljak.

Plenković mu je odgovorio da ne vidi vezu između Agrokora i kredita HPB-a kojeg je Marić dobio. Komentirao je i tadašnje izjave Marića. “Njegove izjave bile su na temelju podataka koje on ima, izvješću Moddysa i priopćenju Agrokora. Vrijeme je iskorišteno da se nađe jedino moguće rješenje koje je omogućilo da se krene u restrukturiranje s najrenomiranijom savjetničkom kućom i temeljitom istragom oko financija”, rekao je Plenković.

11:52 “S kojim ste pravom vi predsjednik Vlade, a ne SDP, a nemate većinu? Dokažite, prije svega, da i vi imate većinu, pa onda pričajte o Pernaru, Petrovu, Marasu, Mariću, Bunjcu, kome god hoćete”, rekao je Branimir Bunjac, na što mu je Plenković odgovorio da ga on ne treba podučavati temeljima demokracije.

11:49 Željko Jovanović Plenkoviću je rekao da njegova Vlada više ne postoji, te ga optužio da se jučer bavio kriminalnim radnjama dok je skupljao potpise. “Ono što ste vi činili jučer je Sabu dovelo do zatvora”, rekao je

Plenković mu je odgovorio kako za tako teške optužbe mora imati dokaze. “Ovo je Sabor, imate imunitet i možete reći što hoćete. Vi ako imate neki argument da sam ja radio nešto nezakonito zbog čega bi završio u zatvoru, pozivam vas da kažete”, izjavio je Plenković.

11:45 SDP-ovac Hajduković u replici je podsjetio Plenkovića na njegov saborski govor od prošle godine. “Kako je ovo dobro slušati kad mladi međunarodni tajnik SDP-a tako pažljivo citira moj govor na saboru HDZ-a. To vam može biti politička inspiracija. Vi citirate sve, znate kako se zove predsjednik Vlade. To je dobro. Ja sve to potpisujem, do zadnjega, ali isto tako u ovoj situaciji, koja nije usporediva s lanjskom situacijom, jer je Marić dobio moje povjerenje, jer smo raspravljali vrlo detaljno o svemu što ste vi naveli na tri stranice, bez da ste naveli na koje ste to točno dokaze mislite”, rekao je Plenković.

Dodao je da su i SDP-ovi ministri davali suglasnost za kredite Agrokorovim kompanijama. “Ja Marića branim, jer vi niste dali nijedan dokaz za suprotno”, zaključio je Plenković.

11:36 SDP-ov Gordan Maras Plenkoviću je poručio da se ne zavarava pljeskom HDZ-ovih zastupnika jer su ‘isti ti zastupnici pljeskali i Karamarku’. “Recite i nabrojite tih 76 koji vas podržavaju. Ne muljajte. Nemojte to otkloniti sa smiješkom. Recite mi imena. Show me the numbers. To država od vas očekuje”, rekao je Maras.

“Ja sam pravnik, znam Ustav, znam zakone, – You show me the numbers. Tema je imate li vi brojeve? Šaljivi ste, ali imate li vi brojeve? You show me thu numbers! Ajde nek se dignu. Kad moja tema dođe na red, a doći će kada ja to želim, tada ću vam pokazati brojeve”, odgovorio je Plenković SDP-ovcu.

“Jel vam zabavno Đakiću? Je? Premijer vam nema većinu, a baš vas briga. Zabavno je, da”, rekao je Josipu Đakiću Maras.

Nakon verbalnog ‘okršaja’ Plenkovića i Marasa, Petrov je Marasu isključio mjikrofon, nakon što je Plenkoviću rekao: “Tebi Andrej ne godi vlast”.

11:31 Ivan Pernar replicirao je Plenkoviću. “Vi ste pričali da je Marić dobar, ali ne znam u kojoj zemlji živite. Možda ne znate da je preko 330 tisuća građa u blokadi, da je Hrvatska jedina zemlja u EU u kojoj javni bilježnici rade ovrhe umjesto suda. Mljekar Ivan se raznio bombom, a tjerali ste ga u kredit. Marijan iz Sesveta se objesio zbog kredita. Vi ste rekli da ćete zaštiti jedini dom od ovrhe, Umjesto toga, svjedočimo suicidima i deložacijama. Može vas biti sram”, rekao je.

Plenković mu je odgovorio da se on služi demagogijom. “To vam omogućuje moderna tehnologija, ali na kraju dana ljudi vide razliku”, kazao je.

11:28 Saša Đujić repliku Plenkoviću započeo je s ‘gospodin premijer Sanader’, za što su kasnije HDZ-ovi zastupnici tražili povredu poslovnika.

11:25 “Ni u najluđim snovima nisam mislio da ću morati ovo govoriti. Odbacujem sve optužbe. Sve što mi se stvalja na teret je nutemeljeno. Posebice odbacujem da sam u bilo čemu pogodavao ili stavljao priavnti interes ispred javnog. Milsim da sam radom u privatnom sektoru stekao dodatno iskustvo”, rekao je Marić.

Dodao je da ga s Agrokorom jedino veže briga za stabilnost sustava. “S Agrokorom nemam ugovor koji bi me vratio tamo, nemam dionice. Ovo nije presudno, ispod svake razine ljuskog dostojanstva je stavljanje na teret ono što mi se stavlja na teret. Nitko iz moje obitlji nema nikakve veze s Agrokorom. Financijska izvješća sam dobivao kad su bila gotova revidirana”, objasnio je Marić.

Poručio je kako je ponosan na sve. Kazao je kako zbog sebe, ali najviše svoje obitelji odbacuje sve neutemeljene optužbe.

11:23 Zastupnicima se nakon premijera Plenkovića obratio ministar financija Zdravko Marić.

10:22 “Nervozni ste, četiri dana letite kao osice okolo… Ne ubadate jer nemate što ubost. Kada netko pokaže takav stupanj nekorektnosti, a znali ste da ako budete protiv ministra Marića da je suradnja gotova. I to je priča koja se zbila na toj sjednici vlade. Javnost mora vidjeti tko je tko. U krizi se ljudi razotkrivaju, u krizi pokazuju pravo lice”, kazao je Plenković.

10:18 “Ajmo vidjet kako će se ta vlast snaći prije lokalnih izbora. A Petrov i ja smo se dogovorili da svatko ide sam. To je bio dogovor”, rekao je Plenković dodajući da Vlada nije debatni klub, ni udruga gdje se ljudi nađu u slobodno vrijeme, ‘malo raspravljaju pa svatko kaže svoje’. “U vladi može biti različitih stavova, pa i dizanja oko nekog zakona sektorskog karaktera. Ali neka pitanja se svode na povjerenje, na lojalnost, ljudskost, ako hoćete”, objašnjava Plenković.

U svom se obraćanju nekoliko puta okrenuo prema predsjedniku Sabora Boži Petrovu, na što mu je on rekao da ne izvodi komediju. Ne, ne, ne pravim komediju”, odgovorio mu je Plenković.

Poručio je da se ne može sjediti u Vladi i ‘kao gladijatori u areni’ kolegi koji s njima sjedi i koji se ‘dnevno trudi da BDP raste, da proračunski manjak bude manji, da zna za što se zalažu… a onda tom istom čovjeku u trenutku, kada vlada raspravlja o ove tri i pol točke, u trenutku kada se očituje oko zahtjeva SDP-a kolege u vladi na pitanju tko je protiv dignu ruku i kao gladijatori u areni pokažu prst dolje. To se u mojoj vladi bez ičijeg savjeta neče dogoditi’, poručio je.

11:15 “Danas je tema još jedna inicijativa kolega iz SDP-a. Sličnu vježbu prošli smo prije nekoliko mjeseci. Danas je na redu pokušaj da se izglasa nepovjerenje Zdravku Mariću. Bernardić je u uvodnom slovu objasnio svoje viđenje odgovornosti, no kao ni zadnji put nije citirao ni jedan redak iz pisanog zahtjeva – o meritumu”, rekao je Plenković.

Dodao je da u zahtjevu postoje četiri točke – “navodni, ničim dokazani sukob interesa, drugi je davanje kredita HBOR-a, treće je vraćanje na događaj iz 2010. o kreditu koji je kao član NO-a HPB-a Marić dobio i četvrti je aluzija na neke propise u kojima je on navodno pogodovao Agrokora. To su tri i pol točke zahtjeva, to je predmet rasprave”, poručio je Plenković.

O Mariću je rekao da je čovjek koji je dobio njegovo povjerenje, obavljao tu dužnost i u Vladi Tihomira Oreškovića, gdje je bio kolega i Boži Petrovu. “Bio je dobar s ministrima Orepićem, Dobrovićem, Šprljom. Suradnja je bila izvrsna. Ni u jednom trenutku, da ste pozvali promatrača na Vladu ne biste znali tko je ministar Mosta, a tko HDZ-a. Ovo govorim u cilju shvaćanja nečega što se zove elementarna politička abeceda”, naglasio je Plenković.

11:12 Premijer Andrej Plenković za govornicom brani ministra financija Zdravka Marića

11:00 SDP-ov Gordan Maras rekao je da HDZ i odgovornost teško mogu ići u istu rečenicu. “Jer da je to tako onda ne bi prošlu srijedu bilo, imam većinu, a jučer većina je nebitna. Dakle, HDZu je nebitno postoji li većina u Hrvatskoj”, rekao je Maras.

“Na čemu će oni graditi stabilnost? Na strankama koje svojim biračima mogu napuniti ‘jedanaesticu’ u Zagrebu”, dodao je Maras, na što je Reiner rekao da je Maras prekršio poslovnik ne držeći se teme i vrijeđanjem zastupnika, a Maras mu je odgovorio da je u svom izlaganju izvrijeđao jedino ‘jedanaesticu’.

10:53 Mostov Nikola Grmoja rekao je da je rasprava krenula u ‘tika-taku’, ali tika-taka i Barcelona više nisu u modi, već Juventus i Mandžo. “Moramo pričati o Mariću, a ne o Bernardiću. Je li logično da ministar financija u jednoj uređenoj zemlji predlaže da se smanjuje stopa na oporezivanje nesrazmjera mirovine na najnižu stopu u EU. Jedini sam koji je to spomenuo, a Lalovac me podržao. Nakon te moje žestoke reakcije stopa je promijenjena na 52 posto. A nije napravljeno da je rok za provjeru od 2005.  nego je Marić napravio da se imovina provjeri samo zadnjih šest godina. A upravo od 2005. nadalje se događao najveći kriminal u Agrokoru”, izjavio je Grmoja.

10:49 “Ja vam ne mogu povjerovatu u to zato što dva puta kada je vaša stranka imala priliku izjednačiti mogućnosti građanima, to se nije dogodilo. Prava osoba s invaliditetom su se smanjivala. Ova Vlada je konačno počela vraćati dostojanstvo osobama s invaliditetom. Ministar Marić i ova Vlada u ovih šest mjeseci napravili su puno više nego svih ovih godina”, rekla je zastpunica HDZ-a Ljubica Lukačić.

10:44 “Očekivala sam argumente, činjenice, egzaktne podatke. Dobili smo preopćeniti literarni urada. U vaših 30 minuta koje ste imali, 28 minuta ste posvetili nečemu što je zvučalo ko zadaćnica nekog darovitog mladića. Imali ste ministre koji su zaduživali državu, sad imamo sposobnog ministra a vi želite njegovu smjenu”, rekla je Irena Vuksanović Petrijevčanin. Bernardić ju je upitao kojoj stranci sada pripada.

10:39 HDZ-ov Ivan Čelić Bernardića je pozvao da podnese ostavku na mjesto predsjednika SDP-a. Rekao mu je da se kod svog prethodnika raspita što su to vjeverice i zašto su opasne. “Evo vam dobronamjerni savjet;  vjeverice su vrlo umiljate životinje, ali prenose zarazu”, rekao je. Bernardić mu je odgovorio da želi znati koga on podržava na zagrebačkim lokalnim izborima – Brunu Esih ili Dragu Prgometa. “Samo mi to odgovorite. Kad mi kažete iskreno ja ću razmisliti o svemu što ste rekli”, rekao je.

10:37 “Vaš neuspjeh vi pravdate demagogijom i politikantsvom. Ova Vlada nudi stabilnost, a vi ni najosnovniju matemačku operaciju ne znate riješiti i zbrojiti do 76 pa vam novinari moraju pomagati”, rekao je zastupnik HDZ-a Blaženko Boban. Predsjednik Sabora Božo Petrov upozorio je i zamolio zastupnike da se danas ponašaju dostojanstveno i da ne vrijeđaju druge zastupnike. “Nikom ne svane, dok nekom ne smrkne, to vrijedi za vas. Plenković je vama otvorio vrata kandidature za splitsko-dalmatinskog župana nakon što su mediji otkrili aferu Zlatni rat”, odgovorio mu je Bernardić.

10:26 HDZ-ov Tomislav Klarić rekao je kako je Bernardićev govor o ocu koji je odlazio u rat patetičan. “Vas otac nije dragao, vaš otac je vas tukao? Ne znam čemu takva trauma”, odgovorio mu je Bernardić.

10:22 Josip Borić replicirao je da SDP nije ništa učinio, već samo ‘slikao selfije s kiselim kupusom’. “Tražite da biram između znanja Zdravka Marića i SDP-a? Pa naravno da ću izabrati Marića”, dodao je. Bernardić mu je na to odgovorio kako ga može biti sram jer se sprda sa hrvatskim poljoprivrednicima.

10:19 Miro Bulj rekao je da je Most spreioječio ukidanje poreznog Uskoka te da se ministar gospodarstzva u SDP-ovoj vladi Ivan  Vrdoljak veselio i pljeskao Todoriću dok je kupovao Mercator. Bernardić mu je odgovorio da porezni Uskok nije ukinut zbog pritiska medija i SDP-a.

10:10 “Sjećam se tog blagog pogleda i dubokog glasa moga oca koji kao da me želi smiriti i reći sve će biti u redu. Prolazile su godine, dani, prolazile su ljudske sudbine. Sudbine koji su postajali ljudi bez posla, umirovljenici bez zaštite, ček nas je česta pškripa guma BMW u kasnim devedestima podsjetila da neke stvari nisu krenule dobro”, rekao je Bernardić dodajući da se danas, 20 godina kasnije, ljuljaju temelji takve Hrvatske.

Naglasio je da je politika za njega odricanje. “Situacija je u Agrokoru bila do jučer dobra. Bio sam sretan kad sam gledao kako je Agrokor kupio Mercator. Bio sam sretan kada sam gledao hrvatski uspjeh. Moramo se veseliti svima koji su u stanju stvoriti vrijednosti. Ali, zar ne može ništa u ovoj zemlji proći bez laži?”, nastavio je Bernardić.

“Danas je tim modelom, poznatom iz devedeestih – ‘tko je jamio, jamio’, ugrožena kompletna hrvatska stabilnost. Slovenija je donijela ‘lex Mercator’, novca za plaće možda ima do 31.5. i to ne dosta. Sve odluke ova vlada odgodila je za sutra. Osim lex Agrokor”, poručio je predsjednik SDP-a dodajući da oni ne žele neprijateljstvo, već hrvatsku jednakih mogućnosti.

“To ne možemo ostvariti ukoliko se ne vidi pored zdravih očiju. Ja sam uvijek spreman na dijalog. Vidimo kako možemo omogućiti obrazovnu reformu, kako decentralizirati zemlju, kako poduzetnicima olakšati poslovanje, zaštitti radnike, učiniti da radnici bez obzira na dubinu džepa mogu svojoj djeci platiti školovanje”, dodao je.

Bernardić je naglasio kako je prvi potez bivše HDZ-ove Vlade bio pokušaj ukidanja poreznog Uskoka, a prvi zakon Zakon o faktoringu. “Da nije bilo pritiska javnosti, porezni Uskok bi bio ukinut odlukom prošle vlade. Prva odluka ove vlade je bila porezna reforma koja je omogućila da onima koji imaju više osigura još više”, poručio je.

“Nakon toga slijedi lanac odgovornosti vezano uz Agrokor. Ministar financija koji je bio zadužen za financiranje u tom poduzeću. Ako je tamo imao veliku plaću, 60.000 kuna, kako je moguće da ništa nije znao. Zar mu zbog toga nije neugodno? Ovdje je bitan princip. Postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost?”, upitao je.

Bernardić kaže kako je ovo pitanje obraza i odgovornosti. “Ministar financija je ovdje danas manje važan. Ono što je važnije od svega jest pitanje odgovornosti. Kako je moguće da on ništa o Agrokoru nije znao? Ovo je pitanje moralne, političke i ljudske odgovornosti. Ovdje je bitan princip, postoji li u Hrvatskoj ikakva odgovornost? Volimo li svoj narod, poštujemo li institucije ove države? Sutra ćemo vidjeti tko će braniti princip , a tko interese”, istaknuo je.

“Da imate odgovornosti, sami bi otišli i tako pomogli i Plenkoviću i HDZ-u. Ovako je pitanje zašto ste u ovu situaciju doveli čovjeka koji vam je dao povjerenje”, rekao je Bernardić.

“Mi ne možemo izabrati mjesto svog rođenja, ali možemo izabrati zemlju u kojoj ćemo živjeti, u kojoj će se rađati naša djeca, zemlju u kojoj će se raditi, graditi i služiti narodu. Kad zakoni budu jednaki za sve, Hrvatska će biti uspješna”, rekao je dodajući kako je SDP dva puta spašavao i oporavljao Hrvatsku. “Spremni smo i treći puta vratiti Hrvatskoj budućnost”, kaže.

“Velika je razlika između političara i državnika. Državniku je važan obraz. Premijer je političar. Pozivam vas, ako je samo jedna Hrvatska, nemojte joj to raditi”, zaključio je.

10:05 U Sabor su došli premijer Andrej Plenković, te ministri Zdravko Marić i Martina Dalić

10:03 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić za govornicom obrazlaže zašto traže opoziv Zdravka Marića.

09:59 Goran Dodig pozvao je zastupnike da se suzdrže od međusobnog vrijeđanja. Naglasio je da je politika ovdje u drugom planu, te zastupnike podsjetio da su im građani dali povjerenje, a oni ‘im ovako vraćaju’.

09:57 “Osoba koja se poziva na kršćanske vrijednosti laže u kameru. Jeste vi moralna vertikala? Tko u današnjem trenutku brine za zemlju? Ja ne vidim, a ne vide ni građani. Nismo svi isti, mi biramo drugačije. Mi biramo da se sukobimo idejama, a ne lažima koje se izriču zadnjih nekoliko dana”, rekao je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

“Građani koji gledaju ovaj cirkus s gađenjem okreću glavu. Hobi je postao lažno optuživati političke konkurente”, kazao je.

Dodao je da su HDZ i Most jednako odgovorni za destabilizaciju Hrvatske. “Oni glasaju za ‘lex Agrokor’. Što to znači? Da čuvaju kriminal u Agrokoru? Otkud prosvjetljenje u 15 dana?”, rekao je Vrdoljak.

09:53 Mostov Nikola Grmoja rekao je kako premijer nema većinu. “Prevario  je hrvatske građane, Bošnjaković i Šeks žele ovu agoniju, tezgaranje, kupovanje zastupnika produžiti do iza lokalnih izbora”, kazao je Grmoja i pozvao premijera da dođe i ispriča se građanima.

“Premijer treba doći ovdje i reći da se zaletio i destabilizirao državu, poslušao svoje mentore i napravio krivi potez. Bilo bi pošteno da se neki zastupnici odmah priklone HDZ-u. Lovrinović i Lacković neće imati potporu budu li štitili kriminal u Saboru. Ministri su maknuti jer se nisu složili s mentorima Plenkovića. Mene zanima koliko kolega Jandroković ima glasova, koliko ima Bošnjaković glasova. Idemo na izbore pa ćemo vidjeti kako ćete proći vi i mentori ovog kriminala u Agrokoru”, poručio je Grmoja.

09:50 HDZ-ov Dražen Bošnjaković rekao je da su oni ponudili zakon koji je stabilizirao situaciju u Agrokoru. “Što ste ponudili vi? Stečaj ljudima? Ponudili ste ništa. Vi nemate program i ideju da zemlju izvučete iz ovoga. Mi smo Hrvatsku digli. Priča se da HDZ štiti kriminal u Agrokoru, zato imamo institucije koje o tome moraju odlučivati, a ne ovdje. Nećemo dopustiti da se Hrvatska vrati u recesiju gdje je bila u vrijeme vašeg vladanja”, rekao je Bošnjaković.

Dodao je da je SDP-ova Vlada bila jedna od najgorih u povijesti Hrvatske, što je izazvalo burnu reakciju u sabornici.

09:42 Peđa Grbin rekao je kako upozorava na mrežu sukoba interesa koja nije uhvatila samo Zdravka Marića. “Moramo govoriti o mreži sukoba interesa koa je obuhvatila čitavu vladu na čelu s Plenkovićem”, rekao je Grbin na početku.

Dodao je kako Martina Dalić odlučuje o Ini, a a protiv nje ide postupak na Povjerenstvu za sukob interesa. “Gdje god zagrebete kod ove vlade imamo sukob interesa”, rekao je Grbin.

“S ove je govornice gospodin Plenković govorio kako će lex Agrokor spasiti hrvatsku ekonomiju, a mali dobavljači su sada prisiljeni isporučivati robu Agrokoru bez naknade. Ova Vlada mora otići”, poručio je Grbin i ‘zaradio’ pljesak.

09:36 Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u razgovoru za N1 u srijedu je rekao kako je Most spreman na raspuštanje Sabora. VIŠE OVDJE

09:35 Ivan Lovrinović ispred sabornice novinarima je rekao kako neće dati podršku ni Zdravku Mariću ni Boži Petrovu. Goran Aleksić je, nešto ranije, kazao kako će glasati protiv Zdravka Marića i HDZ-a, a za ostanak Bože Petrova.

09:31 Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras u srijedu je, uoči sjednice Sabora, za N1 rekao kako sumnja da će zastupnici mijenjati svoje mišljenje o ministru financija Zdravku Mariću, pogotovo oni koji su se javno o tome očitovali za saborskom govornicom. VIŠE OVDJE

09:30 Određena je stanka od 10 minuta, koju je zatražio Peđa Grbin u ime Kluba SDP-a zbog sukoba interesa u Vladi i Agrokora.  Stanku su, zbog političke situaciju u zemlji, zatražili klubovi HDZ-a, Mosta, HNS-HSU-a te HSLS-HDSSB-a.

09:29 Ministar financija Zdravko Marić stigao je u Sabor

Komentiraj