Prašnjak: “Nedostaju tisuće medicinskih sestara, hitno zovite umirovljenice i nezaposlene”

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Ankica Prašnjak izjavila je za HTV kako zdravstvenom sustavu i u redovnim uvjetima nedostaje 4.500 medicinskih sestara.

“Kreveta imamo, ali nedostaje nam 4.500 medicinskih sestara i u redovnim uvjetima. Sad već problematično funkcioniramo. Svi spominju potrebu da se Ministarstvo pobrine za lijekove, deke – a nitko ne spominje liječnike i medicinske sestre. Koji će to liječnici i medicinske sestre biti, otkud?”, upitala je.

“Epidemija koronavirusa donijela je jednu ugrozu. Navikli smo se nositi s novim infektima, ali ovo je okružilo sve ustanove i donijelo veliku neizvjesnost za sve radnike – i dravstvene i nezdravstvene. Zatvaraju se odjeli, ljudi se prebacuju na Covid odjele. Zna se da se za intenzivnu jedinicu mora odraditi specijalizacija. Naravno da jedna sestra s dermatologije nije radila na respiratorima. Ravnatelji, glavne sestre i Ministarstvo trebalo je ljude poslati na obuku”, napomenula je Prašnjak.

“Na Covid odjelu u KB Dubrava je stvarno teško, kao i u infektivnoj klinici Fran Mihaljević. Međutim na Klinici su spremniji, a KB Dubrava je pretvorena u Covid centar preko noći. Ne sumnjam u sestre i tehničare, oni su spremni za učenja, ali dodatan je stres za ljude i oprez da ne zaraze svoje obitelji. Mora se razmišljati unaprijed”, naglasila je te ponovno istaknula problem nedostatka sestara i tehničara.

Izvijestila je kako su sestrinske udruge tražile sastanak s ministrom Vilijem Berošem vezano za plaće sestara i tehničara koji rade u izvanrednim okolnostima. Nada se da će ih ministar uskoro primiti. Rezignirana je činjenicom da im se ministar još nije nije javio. “Mi smo ti koji ćemo biti uz pacijente i sve te krevete”, zaključila je. “Nije problem samo u malim plaćama, naučili smo živjeti skromno. Ima elemenata – od neuvažavanja do zakidanja u prekovremenoj satnici, zakidanja u radnoj odjeći i ‘ad hoc’ mijenjanja rasporeda uz ‘suptilne prijetnjice’, upozorila je Prašnjak. Smatra da hitno treba pozvati sestre i tehničare sa Zavoda za zapošljavanje, pa čak i umirovljene sestre koje su spremne raditi. A ima ih”, dodala je.

Komentiraj