HINA/ Dario GRZELJ

Pranić odbacio “sulude optužbe” HDZ-a o plaći od 9000 kuna

Gradonačelnik Vrgorca i Mostov saborski zastupnik Ante Pranić u srijedu je suludim optužbama ocijenio objavu vrgoračkog HDZ-a o njegovoj gradonačelnikoj plaći od 9000 kuna koju, ističe, uopće ne prima, te je one koji ga prozivaju nazvao uhljebima koji su Vrgorac ostavili u milijunskim dugovima.

Klub vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vrgorca u srijedu je demantirao informaciju da je Pranić najštedljiviji gradski čelnik u Hrvatskoj jer je, kako navode, gradonačelnička plaća u Vrgorcu početkom godine uvećana 2,5 puta – na oko 9000 kuna neto, odnosno oko 13.500 kuna bruto.

“Ne znam odakle obraz HDZ-ovim uhljebima da mi se uopće obraćaju”, napisao je Pranić u reagiranju na tu objavu HDZ-ova Kluba vijećnika u kojoj su naveli da je odluku o povećanju koeficijenta za izračun plaće gradonačelnika s 1,4 na 3,5 Vijeće Grada Vrgorca donijelo još 5. prosinca prošle godine.

Pranić dalje objašnjava da je od 27. lipnja 2016. do 1.siječnja 2018. plaća gradnačelnika Vrgorca iznosila u neto iznosu 4300 kuna, a od 1. siječnja ove godine, nakon što je stupio na dužnost saborskog zastupnika, tu dužnost obnaša volonterski, bez naknade u gradu Vrgorcu.

“Plaća za koju HDZ iznosi neistine, nikada nije isplaćena, a taj modalitet je trebalo pravno ostvariti radi podizanja plaće u gradskoj upravi ostalim zaposlenicima koji su zbog mjera štednje 18 mjeseci primali minimalne plaće”, pojašnjava Pranić.

HDZ je u Vrgorcu ostavio milijunske dugove, neisplaćene stipendije, subvencije…

Zanimljivo mu je, kaže, što ga prozivaju iz vrgoračkog HDZ-a “koji je iza sebe ostavio milijunske dugove, neisplaćene stipendije, neisplaćene subvencije poljoprivrednicima, kao i brojne neplaćene račune prema dobavljačima”.

“Ni to im nije bilo malo, pa je moj prethodnik uživao punih šest mjeseci privilegiju najskupljeg djelatnika grada dok su zaposlenici grada imali minimalac, a ja kao gradonačelnik dijelio njihovu sudbinu. Navikao sam na HDZ-ova prozivanja, ali građani su pokazali na izborima što misle o njima, a što o meni“, ističe Pranić.

U priopćenju dalje navodi da je 18 mjeseci imao minimalnu plaću bez službenog mobitela, a sa svojim timom gradsku upravu grada Vrgorca učinio jednom od najštedljivih, ali i jednom od nauspješnijih po broju realiziranih projekata. Među njima izdvaja ulaganje od 100 milijuna kuna u gospodarskoj zoni Ravča, odobrenih osam milijuna kuna bespovratnih sredstava u 2018. godini, te pokretanje poduzetničkog centra preko kojega je 40-ak OPG-ova dobilo po 15.000 eura bespovratnih sredstava.

Vrgorac je četvrti grad u Hrvatskoj po povećanju zaposlenosti u 2016. u odnosu na 2015., trenutno su u pripremi projektne dokumentacije u vrijednosti više od 10 milijuna kuna, povećali su naknade za novorođenčad i poticaj poljoprivrednicima dvostruko, a uložili su i osam milijuna kuna za obnovu vodoopskrbe i sustava oborinske i fekalne kanalizacije.

Paralelno su, kaže Pranić, sanirali veliku vrijednost naslijeđenih dugovanja, a samo su danas platili jednom izvođaču 300.000 kuna za račun iz 2014. godine.

Bivši HDZ-ov gradonačelnik uhljebljen u županijskoj upravi

“Mogu navesti i što su u tih 18 mjeseci sve radili oni koji me danas prozivaju – bivši gradonačelnik HDZ-a uhljebljen je u županijskom uredu, kandidatkinja na zadnjim izborima krenula je raditi u poreznoj upravi, a dva zadnja predsjednika HDZ-a zaposleni su u državnim ustanovama. Očito su zadnjih 18 mjeseci brinuli samo za vlastita primanja i uhljebnička mjesta, pa ne znam odakle im obraz da mi se uopće obraćaju”, navodi Pranić

“Vjerojatno je razlog za ove sulude optužbe činjenica da je grad Vrgorac sinoć uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti lex šerif Ustavnom sudu”, zaključio je.

Komentiraj