Luka Stanzl/PIXSELL

Praizvedba predstave “Stela, poplava” 16. ožujka u Gavelli

Praizvedba predstave “Stela, poplava” nastale prema tekstu Dine Pešuta u režiji Selme Spahić, održat će se u Gradskom dramskom kazalištu Gavella 16. ožujka, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije.

Drama “Stela, poplava” bavi se kazalištem i glumcima, a radnja se odvija u hotelskoj sobi u Sarajevu. Kazališna redateljica Selma Spahić istaknula je da se u predstavi prikazuje neobična noć u kojoj glumica Stela dobiva Nagradu za životno djelo, a u Sarajevo je prati njena obitelj; životni partner koji nije i njezin ljubavni partner, njezino dvoje djece, a pojavljuje se i novinarka Ivana sa svojom obitelji kojoj je zadatak napraviti veliki novinarski specijal o Steli.

Nastala prema dramskom tekstu Dina Pešuta, koji je za tekst “Stela, poplava” 2016. godine dobio nagradu “Marin Držić”, predstava prikazuje događaje koje gledatelj ne očekuje: pokušaj samoubojstva, četiri pokušaja ljubavnih odnosa i biblijsku poplavu, odnosno apokalipsu, tumači Spahić.

Pešut je kazao da je drama za njega je bila prilika da se pozabavi dopuštenim i nedopuštenim u kazališnom svijetu.

“Stela je bila jedna vrsta prekretnice u mojoj karijeri, prilika da se upustim u potragu za umjetničkim izrazom vlastitih svjetonazora”, istaknuo je Pešut dodajući da je predstava svojevrsna jedinica društvene pravednosti, jer među devet likova, tri su protagonistice, uključujući i naslovni lik, bivšu glumačku zvijezdu Stelu, koju tumači Jelena Miholjević.

“Uvjerena sam da će publika prepoznati važna pitanja ovog teksta – pretpostavljam da je to vrlo zabavno, jer kada gledaš tuđe patnje, one su stvarno vrlo komične”, istaknula je Miholjević koja se osvrnula i na uloge koje u predstavi igraju žene.

“Mi žene u ovim godinama imamo sve više fantastičnih uloga koje govore o spasu ovog svijeta, makar kroz apokalipsu”, dodala je Miholjević.

Uz nju u predstavi nastupaju Ksenija Pajić, u ulozi novinarke Ivane, dok članove njihovih obitelji tumače Tena Nemet Brankov, Filip Križan, Darko Stazić, Sven Šestak, Marko Petrić te Igor Kovač.

Dramaturginja je Bojana Vidosavljević, scenograf Igor Pauška, kostimografkinja Marita Ćopo, autori glazbe Alen i Nenad Sinkazu, koreograf Pravdan Devlahović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Praizvedba predstave “Stela, poplava” održava se 16. ožujka, nakon čega u Gavelli igra kroz ožujak i travanj.

Komentiraj