HINA/ HNK

Praizvedba “Modrobradog” Staše Zurovca u zagrebačkom HNK

Baletni ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nastavio je sezonu u petak navečer praizvedbom baleta “Modrobradi” nadahnutog poznatom pričom o okrutnom plemiću koji je ubio sedam žena, izvedenom u koreografiji Staše Zurovca i na originalnu glazbu makedonskog skladatelja Marjana Nećaka.

Djelo se temelji na pripovjetki francuskoga nobelovca Anatolea Francea “Modrobradi i njegovih sedam žena” nadahnutoj pričom Charlesa Perraulta “Modrobradi”, te na libretu Béle Balásza za operu Béle Bartóka “Dvorac Modrobradog”.

Perraultovu priču o Modrobradom, okrutnom bogatom plemiću koji je pogubio svojih sedam žena, Anatole France okreće, propitujući njezinu objektivnost te pokazujući da Modrobradi zapravo nije serijski ubojica, nego dobroćudni plemić koji nema sreće u ljubavi i čije žene ili umiru ili ga napuštaju. U tome propitivanju France se navodno oslanjao na vlastito istraživanje i pronađene povijesne činjenice, a njegova pripovijest odiše iznimnom duhovitošću, što je, kako se ističe u najavi predstave, privuklo Zurovca u pokušaju ostvarivanja posve nove interpretacije poznate teme. U Zurovčevoj predstavi Modrobradi postaje nesretan lik koji ne može pronaći pravu ljubav.

Na praizvedbi je u ulozi Modrobradog nastupio Guilherme Gameiro Alves, u ženski ulogama nastupile su, uz ostale, Asuka Maruo, Pavla Pećušak, Iva Vitić Gameiro, Rieka Suzuki, Natalia Hosnell i Atina Tanović, a u muškim, između ostalih, Ovidiu Muscalu, Duilio Ingraffia, Takuya Sumitomo, Kornel Palinko, George Stanciu, George Baldovin, Eugen Dobrescu, Adam Harris i Dan Rus. U ulozi Conciergea koji publiku vodi kroz prolog, 11 prizora i “epilogotaf”, pridružio im se glumac Nikša Kušelj.

  • Originalnu glazbu za balet skladao je suvremeni makedonski skladatelj Marjan Nećak. Zurovac je i redatelj, libretist i dramaturg predstave, scenograf je Miodrag Tabački, kostimograf Bjanka Adžić Ursulov, a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Plesač i koreograf Staša Zurovac rodio se 1973. u Zagrebu. Nakon zagrebačke Srednje škole za klasični balet završio je Baletnu akademiju Vaganova u Sankt Peterburgu. Nakon plesačke karijere u zagrebačkome Baletu, bio je ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Dobitnik je brojnih nagrada.

Marjan Nećak rodio se 1976. u Bitoli gdje je završio nižu i srednju glazbenu školu, solo pjevanje i kontrabas. Glazbu za kazalište sklada od 1996. Diplomirao je na Visokoj umjetničkoj školi ESTRA Pariz-Skoplje-New York na Odsjeku kazališne i filmske kompozicije. U posljednjih dvadeset godina skladao je glazbu za stotinjak predstava, mjuzikla, opera, baleta i filmova. Sa zagrebačkim HNK prvi put je surađivao skladajući glazbu za baletnu predstavu Staše Zurovca “Danse macabre”.

Komentiraj