PPROSVJED U LJUBLJANI: Protiv migranata kao i oporba u parlamentu

FaH

Stotinjak ljudi okupilo se u srijedu u središtu Ljubljane na prosvjednom skupu protiv propuštanja migranata kroz Sloveniju, dok je u parlamentu na izvanrednoj sjednici isto zahtijevala oporba, predlažući i osnivanje “nacionalne garde” koja bi štitila granicu.

Na prosvjedu koji je organizirala vanparlamentarna Slovenska pučka stranka (SLS) članovi stranke i njihovi simpatizeri vikali su da izbjeglice u Sloveniji nisu dobrodošli i pozvali vladu da se “ponaša odgovorno i ne ide u slijepu ulicu” u koju je, kako kažu, dovode oni koji stvarno odlučuju u Europskoj uniji.
Zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše tražili su u parlamentu od vlade i na sjednici nazočne ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar da odmah zaustavi primanje “ileganih migranata” iz Hrvatske, da cijelom dužinom granice postavi bodljikavu žicu i da dopusti osnivanje “nacionalne garde” sastavljene od patriotskih pojedinaca  koji bi štitili granicu od ilegalnih migracija.
Vlada prijedloge nije prihvatila, ali je ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio da će se Slovenija u četvrtak odazvati na mjere restrikcija za migrante koje je u srijedu uvela Austrija, te reagirati “recipročno” svojim mjerama na južnoj schengenskoj granici.
Moguće je uvođenje limita na broj migranata, najavio je Erjavec, priznavši novinarima da Austrija službeno još nije najavila koliko će od četvrtka migranata najviše primati.
Mediji navode da bi Austrija od četvrtka pa sve do početka veljače, kada će u cijelosti provoditi danas dogovorene mjere, mogla iz Slovenije prihvaćati najviše 500 migranata dnevno, pa istu mjeru valja očekivati i na granici Slovenije i Hrvatske.
Zbog limita u broju migranata koje je Austrija spremna prihvatiti idućh godina, jedina ulazna točka kojom će oni iz Slovenije ubuduće ulaziti je granični prijelaz Šentilj, a prestat će mogućnost njihova prijevoza u Austriju vlakom ili autobusima.
Provjere migranata na austrijsko-slovenskoj granici bit će ubuduće detaljne, pregledat će se i njihova ručna prtljaga i dokumenti. Odbijat će se ulazak ne samo onih koji azil ne misle zatražiti u Austriji ili Njemačkoj, nego i osoba koje mogu predstavljati sigurnosni rizik, onih koji se pokušaju krivo identificirati ili imaju falsificirane dokumente.
Austrija će ubuduće Sloveniji vraćati i one osobe za koje se u bazama podataka utvrdi da imaju kriminalnu prošlost, navode slovenski mediji.
Slovenski dužnosnici ističu da je slijedećih dana zbog mjera Austrije potrebno osigurati bolju komunikaciju država na balkanskoj izbjegličkoj ruti, a očekuju i kontakte s budućom hrvatskom vladom oko daljnjih mjera na obuzdavanju migrantskog vala.
Zbog opasnosti da migrantski val ponovno ojača na proljeće, žičana ograda postavljena na granici s Hrvatskom neće se uklanjati.
Onima  koji sijeku i oštećuju žicu zaprijećena je kazna do dvije godine zatvora. Do sada je bilo 19 slučajeva oštećenja žičane ograde, a utvrđen je i identitet dvaju počinitelja, objavila je u srijedu policijska uprava Kopar.

Komentiraj