PPD i Ina ostaju vlasnici kutinske Petrokemije: ‘Nije istina da tvrtku prodajemo turskom investitoru’

Nacionalu je iz više izvora demantirana vijest o prodaji Petrokemije koja je potekla od Sindikata energetike, kemije i nemetala, a koju su potom prenijeli domaći mediji

Vijest o navodnoj prodaji većinskog paketa dionica tvrtke Petrokemija Kutina turskom investitoru, koju je proteklih dana prenijelo više domaćih medija, a potekla je od Sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN), nije istinita, potvrđeno je Nacionalu iz više relevantnih, službenih izvora.

“U ovom trenutku nema nikakvih formalnopravnih događanja niti poslovne odluke po pitanju prodaje udjela u tvrtki Terra mineralna gnojiva”, kratko nam je potvrđeno iz PPD-a. Sličan nam je odgovor na pitanje o istinitosti navoda o prodaji stigao iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, iz kojeg nam je potvrđeno da je Ministarstvo “od Ine i PPD-a dobilo informaciju kako nikakva poslovna odluka o prodaji njihovih udjela nije donesena”. Iz Ine su pak odlučili prešutjeti odgovor. Predsjednik Uprave Petrokemije Kutina Davor Žmegač također nam je potvrdio da ni Uprava ni menadžment nemaju nikakvih formalnih saznanja niti uputa i naloga vezanih uz navodnu prodaju Inina i PPD-ova udjela u tvrtki.

Predsjednik Uprave Petrokemije Kutina Davor Žmegač kaže da nema saznanja o prodaji tvrtke turskom investitoru. PHOTO: Nikola Cutuk/PIXSELL

Terra mineralna gnojiva tvrtka je u zajedničkom vlasništvu Ine i PPD-a, osnovana 2018. godine kada su obje tvrtke odlučile dokapitalizacijom Petrokemije ući u njezinu vlasničku strukturu. Tvrtka posjeduje 54,52 posto udjela u Petrokemiji i većinska upravljačka prava. Preostali udjeli u vlasništvu su države. Nakon preuzimanja Petrokemija Kutina, inače dugogodišnji konstantni gubitaš, u protekle dvije i pol godine stala je na noge i danas posluje pozitivno.

Jedan od izvora koji dobro poznaje prilike u naftaškom poslovanju u Hrvatskoj potvrdio nam je kako njemu navodna prodaja Petrokemije ne zvuči realno i da u dogledno vrijeme ne vidi potencijalno ozbiljnog kupca za tu tvrtku. “Prije bih rekao da je ovo neka vrsta testne loptice ili probnog balona koji je netko od zainteresiranih bacio u javnost. Ako i postoji neka zainteresirana tvrtka, prilično sam siguran da je navodna prodaja Inina i PPD-ova udjela u Petrokemiji još jako daleko od realizacije. Doduše, točno je da ni Ini ni PPD-u petrokemija nije primarni oblik poslovanja, a uz to petrokemijska industrija jako ovisi o cijeni plina na svjetskom tržištu, ali i o cijeni gnojiva koja zna jako oscilirati. No bez obzira na sve te činjenice teško mi je uočiti realne temelje za odluku o prodaji te tvrtke”, objasnio nam je neslužbeni izvor koji dobro poznaje tržište nafte i plina.

Iz Ministarstva gospodarstva, koje vodi Tomislav Ćorić, tvrde da su od ine i PPD-a dobili informaciju da nikakva odluka o prodaji njihovih udjela nije donesena. PHOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Drugi pak izvori s kojima smo razgovarali tvrde i da je upravio niska cijena plina, kakva je bila prošle godine zbog smanjene potrošnje i viškova plina na tržištu uzrokovanih usporavanjem gospodarstva pogođenog pandemijom, dobrim dijelom zaslužna za pozitivno poslovanje kutinske Petrokemije u protekloj godini. U prvoj polovini ove godine cijene plina su rasle, a prognoze kretanja cijena na svjetskom tržištu u idućim godinama prilično su šarolike, no gotovo svi izvori prognoziraju blagi rast cijena u narednih 10 do 15 godina. Zbog čega onda prodavati tvrtku koja posluje pozitivno i donosi dobit, pita se Nacionalov izvor.

Komentiraj