POZVAO NA ZAUSTAVLJANJE AKCIJA: Obama razgovarao sa turskim predsjednikom o situaciji u Siriji

FaH

Američki predsjednik Barack Obama u petak je telefonski razgovarao sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o situaciji u Siriji, priopćila je Bijela kuča.

Obama je izrazio zabrinutost zbog nedavnih napredovanja sirijskih vladinih snaga na sjeverozapadu Sirije, te je pozvao na zaustavljanje akcija koje podižu napetosti sa Turskom i snagama umjerene opozicije u sjevernoj Siriji.

Obama je u razgovoru sa Erdoganon naglasio da sirijska kurdska milicija “Postrojbe narodne zaštite” ne bi smjela iskorištavati situaciju na terenu kako bi zauzela nove teritorije.

Turska vlada optužila je sirijsku kurdsku miliciju “Postrojbe narodne zaštite” za teroristički napad u srijedu u Ankari u kojem je poginulo 28 ljudi. No, kasnije je odgovosnost za taj napad preuzela militantna skupina “Jastrebovi slobode Kurdistana” čije je sjedište u Turskoj

Istodobno, američki predsjednik pozvao je Tursku da pokaže suzdržanost i zaustavi topničke napade u pokrajini Alep, koje je pod kontrolom snaga sirijskih Kurda

Ankara je u svom priopćenju objavila da je Obama u telefonskom razgovoru sa Erdoganom kazao da Turska ima pravo na samoobranu, te da je Obama iskazao zabrinutost zbog napredovanja sirijske kurdske milicije “Postrojbe narodne zaštite” blizu granice sa Turskom.

Komentiraj