POZVAO NA “ZAŠTITU ISTINE”: Na 25. obljetnicu Čović protiv kriminaliziranja HVO-a

Davor Puklavec/PIXSELL

Dvadeset peta obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO) obilježena je u petak u Čapljini a tom prigodom je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao na zaštitu istine o Domovinskom ratu zbog selektivnog procesuiranja hrvatskih branitelja te izrazio optimizam da će BiH u ovoj godini napraviti iskorak oprema članstvu u NATO-u.

Pred središnjim spomen obilježjem u vojarni Božana Šimovića u Čapljini položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni odrinarij u BiH biskup Tomo Vukšić.
Povodom 25. obljetnice utemeljenja HVO-a Čović je postrojio hrvatsku pukovniju Oružanih snaga BiH i istaknuo kako se procesuiranjem branitelja nastoji iskriviti istina o Domovinskom ratu.
“Zadatak je svih nas danas obraniti čast i vrijednosti Domovinskog rata i čast svih onih koji su nosili odoru HVO-a. Ponosan sam što danas mogu stajati ispred vas na ovu 25. obljetnicu”, rekao je Čović postrojenoj hrvatskoj pukovniji.

Dodao je kako su pripadnici HVO-­a stvorili preduvjete da BiH danas može egzistirati kao moderno uređena država. Izrazio je očekivanje da će BiH tijekom ove godine ostvariti napredak prema članstvu u NATO-u aktiviranjem Akcijskog plana za članstvo (MAP).
”Uvjeren sam kako ćemo do kraja godine nužnim transformiranjima unutar oružane sile i potrebnim političkim odlukama stvoriti ambijent da naš NATO put ide uzlazno”, kazao je Čović.
Hrvatsko vijeće obrane kao oružane snage utemeljile su ratne vlasti Hrvata u BiH 1992. Nakon transformacije sustava obrane u BiH postale su sastavni dio Oružanih snaga BiH.

Komentiraj