Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ranko Ostojić predao kandidaturu za predsjednika SDP-a

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić i službeno je u srijedu najavio kandidaturu za predsjednika stranke Središnjoj izbornoj komisiji, nakon čega je protukandidate pozvao na konstruktivnu izbornu kampanju.

“Pozivam sve kolege protukandidate i vjerujem da ćemo u fer demokratskoj borbi pokazati tko je bolji izbor za predsjednika SDP-a”, rekao je Ostojić novinarrima pred stranačkom središnjicom.

Naglasio je kako su programi i politike ono o čemu se treba razgovarati u unutarstranačkoj kampanji.

Ostojić je najavio i da će navečer predstaviti svoj program, pod nazivom “Volimo SDP”.

Prije Ostojića, kandidaturu za predsjednika stranke službeno su najavili Davor Bernardić i Orsat Miljenić te Vesna Škulić i Gordana Sobol, a nakon Ostojića to je učinila i Karolina Leaković.

Za razliku od svojih muških kolega, SDP-ovke su kandidaturu predale u tišini, bez poziva medijima.

Rok u kojem se Središnjoj izbornoj komisiji moraju najaviti kandidature za predsjedničku i druge stranačke dužnosti istječe u subotu, od kada kandidati imaju 30 dana za prikupljanje potpisa potpore među članstvom, u broju koji ovisi o dužnosti na koju se namjeravaju kandidirati.

Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti po 1000, za članove Predsjedništva 400, a za članove Glavnog odbora po 50 potpisa članova i članica SDP-a.

Po isteku tog roka, počinje izborna kampanja u kojoj će kandidati za predsjednika moći potrošiti ukupno 300.000 kuna stranačkih i još do 30.000 kuna vlastitog novca ili donacija.

Kako je kandidata puno, pojavila se ideja da se organiziraju terenske debate na kojima bi se pred članstvom odjednom mogli predstaviti svi kandidati, no takva odluka službeno nije donesena.

Nakon što je sadašnji predsjednik Zoran Milanović najavio da se više neće kandidirati na tu dužnost, SDP-ovci će izravno 19. studenoga birati novog predsjednika stranke. Ne prikupi li ni jedan od kandidata u prvom krugu natpolovičan broj glasova SDP-ovaca koji se odazovu izborima, o novom predsjedniku odlučivat će se u drugom izbornom krugu tjedan dana kasnije.

Ostala tijela nužna za funkcioniranje stranke birat će izborna konvencija 3. prosinca, na koju će izaslanike delegirati općinske i gradske organizacije, u broju koji ovisi o broju članova i rezultatu koji je SDP ostvario na parlamentarnim izborima u pojedinoj općini i gradu.

U radu konvencije po dužnosti sudjeluju predsjednici županijskih, gradskih i općinskih organizacija stranke, članovi središnjih stranačkih tijela, župani, gradonačelnici i načelnici općina i zagrebačkih gradskih četvrti te čelnici stranačkih foruma.

Za razliku od izbora za predsjednika stranke, u kojem pravo glasa imaju svi članovi SDP-a, u izboru delegata za konvenciju mogu sudjelovati samo oni koji uredno plaćaju članarinu.

Komentiraj