Slavko Midzor/PIXSELL

POZVANI SAMO ODABRANI: Kritike HND-a predsjednici zbog konferencije za novinare

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je na Pantovčaku predstavila dvije godine svog mandata. Kako piše portal Index, na konferenciju su bili pozvani samo odabrani novinari, zbog čega je predsjednicu kritiziralo i Hrvatsko novinarsko društvo.

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti:

‘Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja što je Predsjednica RH konačno prihvatila naš višekratno ponovljen zahtjev da političari održavaju tiskovne konferencije, umjesto prakse jednosmjernog obraćanja novinarima ili slanja priopćenja, bez mogućnosti postavljanja pitanja. Smatramo, međutim, istovremeno skandaloznom činjenicu, na koju se HND-u požalilo više redakcija, da su na današnju tiskovnu konferenciju izravno pozivani novinari koje su odabrali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njezin Ured. Pritom nije pozvan niti jedan strani dopisnik u Hrvatskoj.

Ne dovodeći u pitanje profesionalnost pozvanih novinara na tiskovnu konferenciju, smatramo takav postupak nedopustivim izigravanjem dobrih, demokratskih običaja Jer, nisu čak ni redakcije bile službeno obaviještene, kako bi same odlučile kojeg će novinara poslati da izvještava, što držimo izravnim miješanjem u autonomiju medija. O svojevrsnoj konspiraciji sazivanja tiskovne konferencije o dvogodišnjici mandata Predsjednice RH govori i činjenica da na njezinim službenim stranicama o tome nema obavijesti.

Praksa sazivanja tiskovnih konferencija mora biti takva da se o njima obavještavaju sve redakcije bez izuzetka, ona ne smije biti selektivna i rezultat preferencija političara. U protivnom se nameće sumnja da je konferencija za novinare sazvana zato da bi se fingirala otvorenost prema javnosti, odnosno izbjegla eventualna neugodna pitanja onih koji nisu pozvani’, stoji u priopćenju.

Komentiraj