Poznati mafijaš, osamdesetogodišnjak, oslobođen optužbi za pljačku iz filma ‘Goodfellas’

Osamdesetogodišnji mafijaš optužen za ubojstva, reketarenje, iznude i sudjelovanje u povijesnoj krađi o kojoj je Martin Scorsese snimio film “Dobri momci”(Goodfellas), u četvrtak je u New Yorku oslobođen optužbi.

Vincenta Asara, jednog od pripadnika mafijaške obitelji Bonanno, jedne od 5 newyorških mafijaških obitelji, porota je oslobodila svih optužbi.

Asaro je bio optužen za sudjelovanje u pljački 11. prosinca 1978. u zračnoj luci JF Kennedy, gdje su naoružani i maskirani pljačkaši onesposobili desetak djelatnika i oteli iz skladišne zgrade Lufthanse 5 milijuna dolara u gotovini i milijun u nakitu, što bi danas iznosilo 20 milijuna dolara.

Plijen je tek stigao iz Njemačke Lufthansinim letom. To je bila najveća pljačka ikada izvedena u Sjedinjenim Državama i ništa nikada nije pronađeno.

Proces Vincentu Asaru je počeo 19. listopada. Porotnici su počeli vijećati u ponedjeljak navečer. Asara je navodno odao bratić i uhićen je u siječnju 2014. Prijetio mu je doživotni zatvor, a njegovo oslobođenje optužbi zbog nedostatnih dokaza je težak udarac za savezne tužitelje Brooklyna gdje mu je suđeno.

Mozak pljačke u zračnoj luci je bio Jimmy Burke, koji je poslužio kao nadahnuće za lik Jimmyja Conwaya u filmu Martina Scorsesea “Dobri momci”,  kojeg je utjelovio Robert de Niro.

Komentiraj