Pixabay

Poznati kineski aktivist Xu Zhiyong pušten na slobodu

Xu Zhiyong, jedan od najistaknutijih kineskih aktivista za ljudska prava i boraca protiv korupcije, oslobođen je u subotu nakon četverogodišnje zatvorske kazne koja je pokrenula međunarodne kritike.

Xu Zhiyong, čiji je Pokret novih građana pozivao na stvaranje promjena kroz sustav, uhićen je 2013. i optužen za “okupljanje gomile kako bi remetio javni red”.

Jedan od glavnih zahtjeva te skupine bio je da dužnosnici objave svoje imovinske kartice u vrijeme dok je vladajuća Komunistička partija pod predsjednikom Xijem Jinpingom krenula s pokušajima rješavanja duboko ukorijenjene korupcije u državi.

Xuov odvjetnik Zhang Qingfang otkrio je da je upoznao svog klijenta s “događajima vani”, uključujući smrt kolege aktivista i dobitnika Nobelove nagrade Liua Xiaoboa.

Zhang je dodao kako je Xu, koji je u subotu ujutro pušten iz zatvora u predgrađu Pekinga, u dobroj fizičkoj kondiciji, te da ima nekoliko planova prije no što će provesti vrijeme s obitelji.

Xu je na vrhuncu svog aktivizma privlačio stotine pobornika koji su sudjelovali u aktivnostima pokreta. Postao je poznat 2003. kad je pomagao žrtvama pokvarene dječje hrane i radnicima migrantima koji nisu imali pristup zdravstvu i obrazovanju. Komunistička partija strogo je kaznila te aktivnosti koje je vidjela kao prijetnju svojoj vladavini.

“Ideja Pokreta novih građana nije zbacivati, nego uspostavljati”, napisao je danas oslobođeni aktivist u svom eseju iz 2010. godine.

Cilj nije “da jedna društvena klasa zamijeni drugu, nego da se dopusti da pravednost zauzme svoje mjesto u Kini”.

Xu je na suđenju 2014. odbio braniti se i govoriti, prosvjedujući protiv tog procesa za kojeg je njegov odvjetnik rekao da mu se zna ishod.

I dok međunarodne udruge za ljudska prava i inozemne vlade pozivaju kineske vlasti da jamče slobodu udovici preminulog disidenta Liuja Xiaoboa, Xuovi pobornici su zabrinuti oko toga hoće li on i dalje biti praćen ili smješten u kućni pritvor. Neki od njih na društvenim su mrežama istaknuli da su im zaštitari i policija u civilu u subotu zabranili ulazak u zgradu gdje se nalazi Xuov stan.

Kineske vlasti i dalje prate ostale poznate i politički nepodobne zatvorenike koji su pušteni na slobodu, uključujući odvjetnika Pua Zhiqianga i novinara Gao Yua.

“Nadam se da će on biti potpuno slobodan”, naglasio je Zhang o Xuu.

Xu je predavao pravo na pekinškom sveučilištu i bio je kandidat na lokalnim izborima. Poznat je postao i zbog poziva na ukidanje ovlasti lokalnih vlasti da pritvori one koji nemaju dozvolu za boravak, kao i da zatvara beskućnike.

Komentiraj