Poznati detalji tragedije iz Posušja: Agregat je bio kraj napola otvorenog prozora i gasio osam mladih života

U Gradskoj mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru u subotu će početi obdukcija tijela tragično stradalih djevojaka i mladića iz Posušja, koji su pronađeni mrtvi na novogodišnje jutro u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja, piše Novi list

Obdukcija će, kako je potvrđeno, najvjerovatnije, početi iza 11 sati, s obzirom na to da se čekaju rezultati testova na koronavirus, piše Dnevni avaz.

Dr. Dražen Damjanuk, specijalista sudske medicine potvrdio je za ‘Avaz’ da su ga angažirali iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, a obdukcija će se raditi danas i sutra.

Od svih preminulih su odmah nakon očevida uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslani na analizu što će, uz obdukcijski nalaz, u konačnici i rasvijetliti ovu nezapamćenu tragediju, odnosno otkriti točan uzrok smrti.

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona i u Tužilaštvu ZHK su zaključili da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila uslijed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Kako je rečeno, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, u ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio točno preko puta prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tijekom očevida je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerojatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmero mladih.

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima. Osmero mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno sa još šest prijatelja, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikednicu na spavanje.

Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je, nažalost, u petak  ujutro u 10 sati i pronašao mrtve. Nakon što se nisu odgovarali na pozive niti se odazivali na lupanje na vratima , on je razbio staklo na prozoru i ušao u vikendicu gdje je zatekao stravičan prizor.

Komentiraj