Poznata francuska glumica optužila redatelja da ju je seksualno uznemiravao

Adèle Haenel, višestruko nagrađivana francuska glumica koja je ove godine glumila u filmovima „Portrait of A Lady On Fire“ i „Deerskin“, javno je optužila francuskog redatelja Christophea Ruggia da ju je seksualno uznemiravao od 12. godine.

U opsežnom izvještaju koji je objavio pariški istraživački časopis Mediapart, glumica tvrdi da ju je Ruggia počeo maltretirati nakon što je glumila u njegovoj drami „The Devils“ iz 2002. godine. Haenel kaže da ju je iskorištavao u više navrata što je trajalo do njene navršene 15. godine. U izvješću glumica kaže da neće poduzimati pravne radnje jer vjeruje da „pravda ignorira“ žrtve u svojoj situaciji.

U odgovoru na novinski članak, Ruggia je poslao izjavu putem svojih odvjetnika rekavši da “kategorički odbacuje” bilo kakvo kršenje zakona. U izjavi kaže da su imali “profesionalan i simpatičan odnos”, a izvještavanje naziva “klevetničkim.”

Haenel tvrdi da su se incidenti dogodili između 2001. i 2004., kada je imala 12 do15 godina, a redatelj 36 do 39 godina. Ona opisuje redateljevo ponašanje tijekom snimanja i nakon premijere filma „The Devils“, njezinog filmskog debija, kao “trajno seksualno uznemiravanje” uključujući “dodirivanje bedara i torza” i “prisilne poljupce u vrat”. Ti incidenti dogodili su se  u redateljevom stanu i tijekom putovanja na filmske festivale, tvrdi ona.

U izvješću glumica kaže da je odlučila izaći u javnost s ovim informacijama inspirirana dokumentarcem „Leaving Neverland“ o Michaelu Jacksonu. Kaže da s ovom objavom želi “osuditi sustav šutnje i saučesništva koje ovo ponašanje čini mogućim”.

Istraga Mediaparta trajala je šest mjeseci tijekom kojih je razgovarano s više od 30 ljudi povezanih s Haenel i Ruggiom, uključujući redateljicu  filma „Portret a Lady On Fire“ Celine Sciamma i producenta Bertranda Faivrea koji je producirao Ruggiovu dramu „In Turmoil“ iz 2011. godine, ali kaže kako više neće raditi s redateljem nakon što je saznao za ovu istragu.

U tekstu se navodi da su dobili i dokumente koji potkrepljuju optužbe glumice, uključujući ljubavna pisma koja joj je slao redatelj.

Komentiraj