POZIV MINISTARSTVA ZDRAVLJA: Prijedlozi za ulaganje u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije

FaH

Ministarstvo zdravlja objavilo je poziv za dostavu projektnih prijedloga za ulaganje u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije u bolnicama, pokrivenim Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Hrvatskoj od 2014. do 2016.

To je drugi u nizu poziva koji se namjeravaju financirati u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji ima za cilj poboljšanje učinkovitosti i kvalitete bolničke skrbi, kao i poboljšanje opstojnosti i troškovne održivosti zdravstvenog sustava, priopćilo je Ministarstvo zdravlja gdje je u srijedu održana i informativna radionica.

Za financiranje projekata raspoloživi je iznos od 625.480.000 kuna, a projekti će biti sufinancirani u iznosu do 85 posto iz EU sredstava i najmanje 15 posto iz državnog proračuna i/ili decentraliziranih sredstava.

Nakon uvodne riječi ministra zdravlja Siniše Varge, pomoćnik ministra Dragan Korolija Marinić obrazložio je svrhu i ciljeve ulaganja te kako se poziv uklapa u strateške ciljeve Ministarstva zdravlja, a ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec prezentirala je uvjete i načine prijave na poziv kojim će se financirati izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih prostora za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije te medicinska i tehnička oprema.

Tim ulaganjem pacijenti bi trebali dobiti bolju dijagnostiku i liječenje najsuvremenijim metodama, smanjit će se broj dana hospitalizacije, a time i broj dana bolovanja te će se smanjiti liste čekanja na zahvate. Osim toga, poboljšati će se uvjeti rada za zaposlenike u zdravstvenom sustavu, te će se dodatno ulagati u edukaciju za rad s najnovijim tehnologijama u zdravstvu.

Natječajna dokumentacija s uvjetima natječaja i načinu podnošenja prijave objavljena je na web stranicama Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prije objavljivanja natječaja, Ministarstvo zdravlja je provelo postupak predselekcije na temelju implementacijskih planova bolnica, a pozvane su da se prijave na natječaj: Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, Klinički bolnički centar Osijek, Klinički bolnički centar Rijeka, Klinički bolnički centar Split, Klinička bolnica “Merkur”, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Klinička bolnica “Sveti Duh”, Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” iz Slavonskog Broda, Opća bolnica Zadar, Opća bolnica Pula,  Županijska bolnica Čakovec, Opća bolnica Bjelovar, Opća bolnica Karlovac, Opća bolnica “Dr. Tomislav Bardek”, Koprivnica, Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” iz Siska, Opća bolnica Virovitica, Opća bolnica Gospić i Opća bolnica “Hrvatski ponos” Knin.

Tijekom 2016. Ministarstvo zdravlja ponovno će provesti postupak predselekcije te će i ostale bolnice, koje sada nisu imale spremne projekte, moći biti uključene u ovaj poziv, priopćilo je
Ministarstvo zdravlja.

Komentiraj