Jurica Galoic/PIXSELL

POZIV GRAĐANIMA Bandić: “Sačuvajte račune za udžbenike”

Na press konferenciji naziva „Sačuvajte račune od kupovine udžbenika!“, javnosti su se obratili Milan Bandić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti i čelnik Koalicije za Premijera te potpredsjednice Stranke rada i solidarnosti Ana Stavljenić – Rukavina i Jelena Pavičić Vukičević.

Da je tema besplatnih udžbenika dosta važna, naglasila je Jelena Pavičić Vukičević:

‘To nas je motiviralo da još intenzivnije pristupimo ovoj temi, te zašto su besplatni udžbenici pitanje opstanka zemlje. Školovanje daje kruh u ruke, stjecanje zvanja je važno. Ako je naš Ustav propisao da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno, onda smo dužni osigurati da ono bude besplatno. Ako roditelji moraju izdvajati tolika sredstva za udžbenike, onda ono nije besplatno. Poslati dijete u školu bez udžbenika je kao da pekaru kažete da ispeče kruh, a nema brašna. Udžbenik je osnovno sredstvo za rad. Poslati dijete bez udžbenika znači da sva djeca nemaju iste uvjete da steknu svoj kruh.’

Kako prenosi N1, Milan Bandić je kazao:

‘Stari su mudraci rekli ‘dajte mi znanje, dat ću vam imanje’. Hrvatska može i mora konkurirati sa obrazovanim ljudima. Zato moramo uložiti u ljude. U Zagrebu to radimo već 9 godina. Ulažemo u mlade ljude i obrazovanje, a i imamo pozitivan prirodni prirast u Zagrebu.

Mi ne govorimo u vjetar, mi govorimo činjenice. Sramota je da nijedna Vlada to dosad nije napravila. Mi ćemo to napraviti. Sačuvajte račune, javno pozivam građane da to učine. A ja ću na prvoj sjednici Vlade to otvoriti. Molim sugrađane, građane RH, da 11. rujna izađu na izbore. To je suštinski važno, da glasaju za djela a ne obećanja. Od sutra će ovdje budući ministri u Vladi predstaviti sebe, program resornog ministarstva, tempo… i prisegnut ćemo da ćemo svakih godinu dana polagati račune građanima ove zemlje.’

‘Pravi ministri moraju svake Nove godine tražiti novu godinu mandata. Oni govore da nema novaca. Od 100 kuna državnog proračuna, figurativno govorim, 6 pripada Zagrebu. Para ima, ali ih treba drugačije preraspodjeliti. Treba odrediti prioritete. A to možemo napraviti samo zajedno. Pitajte, molim vas, stranke, a posebno najveće koje su nas dovele tu gdje jesmo, pitajte ih pa neka se izjasne o mom prijedlogu o smanjenju sredstava za političke stranke. Od tog novca imamo dovoljno za udžbenike’, izjasnio se Milan Bandić.

Podsjetimo kako je Milan Bandić ranije poručio svim građanima da čuvaju račune udžbenika jer će im, kad postane premijer, vratiti novac. Radimir Čačić je komentirao Bandićevu ideju gostujući prošloga tjedna na N1 televiziji:

“Ne postoji nikakva mogućnost da se u toj formi to provede, ali moguće je da se uvedu besplatni udžbenici. Bandić novac može vratiti samo na razini Zagreba, gdje su njegove ovlasti. Ali naravno da je to populizam”, kazao je Čačić.

Komentiraj