Pozitivno mišljenje o izmjenama ZKP-a

HINA/ Daniel KASAP/

Konačnim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o kaznenom postupku (ZKP), za koji je u srijedu pozitivno mišljenje dao saborski Odbor za pravosuđe, predviđeno je da se njime objedini sva tematika vezana za oduzimanje imovinske koristi koje su dosad bile regulirane drugim zakonima.

Prihvaćanjem novog Zakona o kaznenom postupku, prestat će tako važiti zakon o postupku oduzimanja imovinske koristi, dok će se odredbe Zakona o Uskoku, koje su se odnosile na privremeno oduzimanje imovine biti brisane, rekla predstavnica Ministarstva pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić.

Sedme izmjene Zakona o kaznenom postupku potrebne su zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a i direktivama – o zaštiti žrtava kaznenih djela, pravu na pristup odvjetniku u kaznenom postupku, o imovinskoj koristi, i zaštiti eura od krivotvorenja.

Bitna je novina da se razlikuje žrtva od oštećenika i uvodi se individualna procjena žrtve da bi se spriječilo zastrašivanje i odmazda žrtve.

Direktiva o pravu na odvjetnika po riječima Šimundže Nikolić donosi najveću novinu u ZKP-u jer policija više neće moći ispitivati osumnjičenika kao građanina kroz obavijesni razgovor.

Osim zbog usklađivanja s europskom pravnom stečevinom, ZKP se mijenja i zbog potreba na koje je ukazala praksa.

Osnovno, što smo u drugom konačnom prijedlogu ostavili tiče se instituta jamstva kao mjere osiguranja nazočnosti okrivljenika u kaznenom postupku, rekla je Šimundža Nikolić, dodavši da su ostali pri suženom tumačenju korištenja tog jamstva da se ono može odrediti samo u slučajevima kad je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega.

Saborski Odbor za pravosuđe prihvatio je i prijedloge za upotpunjavanje upražnjenih mjesta Državnog odvjetničkog vijeća (DOV) i Državnog sudbenog vijeća (DSV).

Po prijedlogu saborske većine, umjesto ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića u DOV dolazi Marija Jelkovac, a u DSV Željko Lacković, umjesto Miroslava Šimića.

Komentiraj