Pozitivna budućnost žena zaposlenih u sektoru tehnologije

Booking.com

Rezultati nezavisnog istraživanja čiji je cilj bolje razumijevanje i dalje prisutne neravnopravnosti spolova u tehnološkom sektoru kao i percepciju, iskustvo i ambicije žena širom svijeta što se tiče poslovnih prilika u tehnologiji, dokazala je kako žene širom svijeta smatraju tehnološki sektor privlačnim i imaju pozitivno mišljenje o potencijalu koji nudi.

Istraživanje je provedeno među ženama koje rade u tehnologiji, studenticama i učenicama zainteresiranima za karijeru u tom području, 6 898 ispitanica (iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a, Francuske, Brazila, Nizozemske, Njemačke, Kine, Australije, Indije i Španjolske) je ispunilo online anketu koja je pokazala i glavne izazove. Žene najčešće muči pristranost prilikom zapošljavanja, trenutna zastupljenost spolova i manjak žena na vodećim položajima, kao i manjak prisutnosti uzora.

Prenosimo dio zaključaka nezavisnog istraživanja: 

“64% žena širom svijeta koje rade u tehnološkom sektoru i studentice zainteresirane za takve karijere, tvrde da njihov spol pozitivno utječe na njihovu sposobnost razvijanja karijere u tehnologiji. Ovaj pozitivni trend može se prvenstveno zahvaliti prepoznatom problemu trenutačnog manjka žena u ovom sektoru (34%), što posebno zastupaju studentice na preddiplomskom studiju (43%) i učenice u srednjoj školi (37%).

Rad u tehnološkom sektoru privlači žene širom svijeta zbog mnoštva razloga: smatraju ga inovativnim (50%), kreativnim (44%) i nadahnjujućim (26%), dok istodobno predstavlja profesionalni izazov (34%). Za mnoge je dobivanje posla u tehnološkom sektoru jednako “poslu iz snova“ ili idealnoj karijeri. Na pitanje o kriterijima koje bi žene širom svijeta postavile za definiranje svog “posla iz snova“, 84% ispitanica navelo je raditi posao koji ih nadahnjuje, a zatim posao koji odgovara njihovim prirodnim sposobnostima (83%) te posao koji im omogućuje da odrede vlastiti put (81%).

Unatoč privlačnosti tehnološkog sektora i prividnim prilikama, istraživanje Booking.com-a pokazuje kako su žene širom svijeta i dalje suzdržane i da u određenim ključnim trenucima dok grade karijeru u tehnološkom sektoru smatraju da im činjenica da su žene ipak škodi. Za više od polovice (52%), razlog za to jest muška dominacija među zaposlenima u tehnološkom sektoru, a gotovo trećina (32%) kao prepreku navodi neravnopravnost spolova prilikom zapošljavanja.

Zanimljivo je kako percepcija neravnopravnosti spolova prilikom zapošljavanja uvelike varira ovisno o tržištu. U Brazilu polovica žena (50%) smatra da neravnopravnost spolova prilikom zapošljavanja negativno utječe na prilike da ostvare karijeru u sektoru tehnologije što je ujedno najveći postotak među ispitanicima, pri čemu se znatno manji broj žena tako osjeća u europskim zemljama (18% u Nizozemskoj i 22% u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj).

Osim toga, gotovo trećina žena (33%) smatra da manjak žena na pozicijama na kojima se donose odluke utječe na potencijal ostvarivanja karijere u tehnološkom sektoru, a ovo je mišljenje u najvećoj mjeri zastupljeno među polaznicama srednjih škola (40%). Svi ovi faktori vjerojatno pridonose tome da više od tri četvrtine žena širom svijeta smatra da je pred njima više izazova za ulazak (78%), napredak i uspjeh (77%) u određenom sektoru u odnosu na muškarce.

„I dalje bilježimo značajan manjak žena u tehnološkom sektoru. Naša trenutna istraživanja pokazuju gdje žene nailaze na najveće prepreke i gdje se kriju najveće prilike za pokretanje promjena,“ kaže Gillian Tans, glavna izvršna direktorica Booking.com-a.

„No, kako bismo potaknuli žene da ostvare uspješnu karijeru u tehnološkom sektoru, upravo naš sektor ima priliku učiniti puno više. To uključuje promoviranje većeg broja ženskih uzora, borbu protiv neravnopravnosti spolova koja započinje u samom procesu zapošljavanja prije nego što se žena uopće zaposli te ulaganje u inicijative koje će sektor tehnologije predstaviti kao atraktivan i pristupačan na svim razinama, od početnika do najviših pozicija na samom čelu tvrtke“ dodaje Gillian Tans.

Na globalnoj razini, polaznice srednjih škola (43%) i studentice (40%) slažu se s time da im karijera u tehnološkom sektoru daje slobodu da budu kreativne u poslu (u odnosu na globalni prosjek od 33%). Tehnološki sektor posebice privlači polaznice srednjih škola jer im nudi priliku da budu uspješne od rane dobi (29% u odnosu na 20% među iskusnim stručnjacima iz tehnološkog sektora), kao i mogućnost da kroje vlastitu karijeru (30% u odnosu na 20% među iskusnim stručnjacima iz tehnološkog sektora). Najviše od svega, studentice žele da ih odabrana karijera inspirira, što navodi 88% srednjoškolki i 85% studentica.

Uklanjanje jaza među spolovima kada je u pitanju tehnologija započinje školskim i roditeljskim poticajima.

Kada je u pitanju karijera, istraživanja su pokazala da rano učenje i obrazovanje značajno utječe na karijerne odabire žena. Na svjetskoj razini, gotovo četiri od pet žena koje su sudjelovale u istraživanju smatra da su na njihove karijerne izbore utjecale vještine naučene u školi i visokoobrazovnim ustanovama (79%) i predmetima koje su pohađale (77%). U Indiji i Kini žene u većoj mjeri kreću istim karijernim putovima kojima su išli njihovi roditelji (64% u Indiji i 52% u Kini, u odnosu na svjetski prosjek od 40%). Osim toga, kada je riječ o pronalasku informacija o potencijalnim karijernim opcijama, žene u Kini i Indiji u većoj se mjeri oslanjaju na pomoć tehnoloških organizacija kojima pripadaju, poput Girls Who Code (Djevojke kodiraju) (36% u Indiji i 27% u Kini, u odnosu na svjetski prosjek od 20%). Ovi rezultati mogli bi pomoći razjasniti zašto su stope sudjelovanja djevojčica u STEM obrazovnom području, kao i broj diplomiranih žena, načelno više u azijskim zemljama nego u zemljama Zapada (1) te pokazati kako utjecaj u ranoj dobi može pozitivno oblikovati i pridonijeti jednakoj zastupljenosti spolova u području tehnologije”, piše u rezultatima istraživanja.

1.  Svjetski ekonomski forum, Izvješće o ljudskom kapitalu 2016 (http://reports.weforum.org/human-capital-report-2016/)

Žene u sektoru tehnologije

Komentiraj