POZITIVAN UČINAK Drastično snižavanje krvnog tlaka smanjuje rizik od zatajenja srca

Damir Spehar/PIXSELL

Drastično snižavanje krvnog tlaka ispod preporučene granice od 140/90 smanjuje rizik od zatajenja srca i rizik od smrti kod osoba starijih od 50 godina, pokazalo je veliko američko istraživanje koje bi moglo dovesti do preporuka za promjene liječenja i zdravstvene prakse.

Podaci koji su predstavljeni ukazuju na neke potencijalno zabrinjavajuće nuspojave za koje je potrebna daljnja analiza, no znanstvenici smatraju kako koristi nadmašuju rizike.

 

  • “Mislim kako je ovo važna stvar. Ukoliko se pojavi problem kod pojedinog pacijenta, uvijek se može odustati”, rekao je doktor Marc Pfeffer iz bostonske bolnice Brigham and Women’s Hospital o istraživanju čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za bolesti srca (AHA) u Orlandu na Floridi

 

Petogodišnja studija koja je obuhvatila više od  9 300 pacijenata s povišenim krvnim tlakom privedena je kraju nakon samo tri godine jer su znanstvenici tad uočili jasne pozitivne učinke značajnijeg snižavanja tlaka na smanjivanje mortaliteta i drugih faktora rizika.

Preliminarni rezultati usporedbe pacijenata kojima je sistolički tlak snižen ispod 120 u odnosu na pacijente kojima je tlak snižen ispod 140 objavljeni su u rujnu, mjesec dana nakon završetka istraživanja. Detaljniji rezultati objavljeni na kongresu AHA-a pokazali su dodatne koristi drastičnijeg snižavanja sistoličkog tlaka.

U liječenju povišenog tlaka postizanje razine od 140/90 bio je uobičajeni cilj, no nije postojao opći konsenzus pa je to bio povod za istraživanje.

Kod pacijenata koji su ‘agresivnije’ liječeni odnosno drastičnije im je snižavan tlak slučajevi zatajenja srca smanjeni su za 38 posto a smrtnost od zatajenja srca smanjena je 43 posto. Smanjivanje tlaka na manje od 120 smanjilo je zajednički rizik od srčanih i moždanih udara i zatajenja srca za trećinu a rizik od smrti za gotovo četvrtinu.

Uočeno je da skupina s intenzivnijim liječenjem imala jedan do dva posto više nuspojava među kojima su hipotenzija, nesvjestice, elektrolitski poremećaji te oštećenja ili zatajenja bubrega.

Znanstvenici su utvrdili i da pacijenti stariji od 75 godina nisu imali više nuspojava kad su bili podvrgnuti agresivnijem liječenju povišenog krvnog tlaka.

Iz istraživanja su bili isključeni oni koji su pretrpjeli moždani udar ili su bolovali od šećerne bolesti.

Povišeni krvni tlak smatra se vodećim faktorom rizika za bolesti srca, bubrega i druge zdravstvene probleme.

Znanstvenici sad proučavaju utječe li značajnije smanjivanje krvnog tlaka negativno na kognitivne sposobnosti i ima li negativni utjecaj na osobe koje imaju neku bolest bubrega.

Krvni tlak dodatno je snižavan dodavanjem novog lijeka iz neke od skupina blokatora angiotenzinskih receptora, blokatora kalcijskih kanala, ACE inhibitora i diuretika.

 

Komentiraj