POZDRAV IZ AFRIKE Što je saharski pijesak i kako utječe na zdravlje

Autor:

Zvonimir Barisin/Pixsell

Hrvatska je na udaru saharskog pijeska, koji osim što prlja automobile i odjeću, može izazvati i zdravstvene probleme.

Saharski pijesak ili pustinjska prašina javlja se kada jaki vjetrovi podignu u zrak pijesak i prašinu iz najveće svjetske vruće pustinje i ponesu je tisućama kilometara zrakom. Spoj prašine, oblaka i drugih aerosola rezultira narančastim nebom i vrlo lošom vidljivošću.

U petak se očekuje najviše pustinjske prašine u zraku.

Utjecaj saharskog pijeska na zdravlje

Kako se čestice u zraku povećavaju, pada kvaliteta zraka. Udisanjem, čestice mogu ući u pluća i izazvati poteškoće u gornjem dišnom sustavu te otežati tegobe astmatičarima. Simptomi koje izaziva saharski pijesak kod osjetljivih ljudi, slični su onima koje uzrokuju alergije.

Velike čestice prašine iz Sahare također mogu izazvati iritaciju kože i očiju.

Ugrožene skupine su bebe i djeca, starije osobe, osobe s kroničnim stanjima te srčani i plućni bolesnici.

Kako bi zaštitili svoje zdravlje, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje redovitu provjeru lokalnog indeksa kvalitete zraka, ostanak u zatvorenim prostorima, a ukoliko se mora izaći, ne pretjerivati s kretanjem i rekreacijom.

Pozitivna strana saharskog pijeska

Dobro utječe na ekosustav. Minerali u pustinjskoj prašini, često bogati željezom i fosforom, mogu djelovati poput gnojiva i pomoći šumama i drugoj vegetaciji te tlu da dobiju hranjive tvari.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christina Brown (@tinabcamera)

Osim toga, saharski pijesak u zraku stvara predivne zalaske sunca. Možda će vam bijela košulja požutjeti,   automobil izgledati kao da nikada nije vidio spužvu i vodu, a pluća biti puna pijeska, ali duša će se namiriti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 1 mjesec

Pošto je tako tmuran dan, evo jedan vic da vas malo razveseli: Šta kaže Hrvat kad na njega padne pijesak? Ne kaže baš ništa!