POŽARI U PORTUGALU Dodatne snage u borbi protiv vatrene stihije

EPA/PAULO CUNHA

Na području Porta uspostavljen je u noći između nedjelje i ponedjeljka novi plan djelovanja u borbi protiv požara u kojem su angažirane nove snage, doznaje agencija France presse od vatrogasaca, dok su sjever zemlje zahvatili brojni šumski požari.

Taj plan za 48 sati je već omogućio raspoređivanje dodatnih osoba, ali  još nedostaju zrakoplovi, rekao je predsjednik Povjerenstva civilne zaštite okruga Porta, Marco Martins, prenosi novinska agencija Lusa.

U tom području od 2400 četvornih kilometara oko Porta, oko 500 vatrogasaca se u ponedjeljak borilo s 35 požara. Na cijelom sjeveru zemlje više od 2000 ljudi pokušava ugasiti stotinjak požara, od kojih je 6 velikih.

Južno od Porta, u regiji Aveiro, dva veća požara gasi 500 vatrogasaca i 4 zrakoplova. Prema lokalnim medijima, plamenovi na nekoliko mjesta prijete kućama i vlasti su zatvorile jedan autoput. Portugal je početkom ljeta bio relativno pošteđen, a od petka jaki vjetar i visoke temperature pospješuju prve požare.

Portugalski meteorološki institut (IPMA) do srijede za gotovo cijeli sjever Portugala upozorava na “vrlo visoku do maksimalnu” opasnost od požara.

Komentiraj