Požari u Hercegovini tek djelomice lokalizirani

FaH/ FENA

Gasitelji na području Hercegovine u subotu su se cijelog dana borili s vatrom koja je izbila u okolici Mostara te kod mjesta Ljubinje, pri čemu su tek djelomice uspjeli obuzdati vatrenu stihiju koja prijeti naseljima, izvijestili su lokalni mediji u BiH.

Ometani jakim vjetrom koji je širio požare mostarski gasitelji ipak su uspjeli lokalizirati vatru kod sela Polog zapadno od Mostara, obranivši kuće, no poteškoće im je stvaralo požarište na lokalitetu Fortica u podnožju Veleža koje nije u cijelosti stavljeno pod nadzor.

Zapovjednik mostarske vatrogasne postrojbe Petar Jurić kazao je portal Klix kako su gasitelji na rubu snaga jer se već danima bore s manjim požarima koji izbijaju na različitim lokacijama.

“Iako je izuzetno teško i iscrpljujuće, od ljudi nitko nije stradao, a sve kuće su obranjene”, kazao je Jurić.

Znatno je teže stanje ipak kod Ljubinja u istočnoj Hercegovini, gdje je vatra izbila u petak, a potom se pod udarima vjetra proširila nepristupačnim terenom. Požarna crta na teritoriju te općine dugačka je trideset kilometara, a loše opremljeni gasitelji pokušavaju spriječiti širenje ka selima i obraniti kuće i gospodarske objekte.

Zapovjednik ljubinskih gasitelja Miodrag Ilić tamošnje stanje je opisao kao “živi kaos”. Potvrdio je kako je za sada izgorjela jedna napuštena kuća.

Mediji prenose kako je stanje toliko ozbiljno da su se u gašenje požara uključili svi zaposleni u općinskim službama uključujući općinskog načelnika Darka Krunića.

Komentiraj