U velikom požaru u kojemu je izgorila zgrada u Londonu preminulo je dvanaest osoba, a 18 ih je u kritičnom stanju.

Požar je vjerojatno započeo na četvrtom katu, javlja BBC. Bilo je potrebno 40 vatrogasnih vozila i 250 vatrogasaca da se požar ugasi.

Očekuje se kako će broj mrtvih nastaviti rasti. Vatrogasci koji su došli na mjesto nesreće spasili su 65 osoba, ali se i dalje ne zna koliko je točno nestalih. Slaba je vjerojatnost da će biti pronađeno još preživjelih, poručili su iz policije.

Uzrok požara još uvijek nije poznat. Neki britanski mediji pišu o hladnjaku koji je izazvao iskru koja je izazvala požar. No, Matt Wrack, tajnik zajednice vatrogasnih postrojbi, izjavio je za BBC kako će za otkrivanje razloga požara biti potrebna puna istraga te kako će se takva istraga provesti prvom prilikom.

Zgrada je sagrađena 1947. godine. Prošle godine je renovirana za 8.6 milijuna funti. Zamijenjeni su prozori, dorađena je fasada i sustav grijanja. Osim toga, opsežno su renovirana prva četiri kata, pri čemu su stvorena četiri nova stana.

U veljači 2013. godine, stanari su upozorili kako sigurnosna oprema, uključujući protupožarnu opremu, nije testirana godinu dana.

Zgrada od 24 kata je bila prekrivena materijalom kojim se vatra brzo proširila prema vrhu, tvrde arhitekti i vatrogasci.

“Taj materijal je očito odgovoran za širenje vatre”, izjavio je Mike Penning, konzervativni zastupnik koji je u prošlosti radio kao vatrogasac.

Materijal kojim je bila obložena fasada zgrade prepun je šupljina, zbog čega je djelovao kao dimnjak i vatra se proširila prema vrhu. Postavljen je prošle godine tijekom restauracije.

Lokalno stanovništvo je izjavilo da je materijal postavljen kako bi zgrada “izgledala bolje zbog izgradnje drugih luksuznih zgrada u blizini”.

Novinar Jack Monroe je na Twitteru objavio: “Tko god je odobrio taj materijal mora biti odvučen na sud i proglašen odgovornim za sve žrtve i svaku ozljedu”.

Komentiraj