POŽAR U KANADI: Vatrogasci ipak uspjeli zaštititi veći dio Fort McMurraya

FaH

Vatrogasci su uspjeli zaštititi većini dio naftnog grada Fort McMurraya u kanadskoj pokrajini Alberti, rekli su u ponedjeljak dužnosnici nakon obilaska grada stradalog u šumskom požaru koji bjesni od prošlog utorka.

Premijerka Alberte Rachel Notley zajedno je sa skupinom vladinih dužnosnika i novinara doputovala u Fort McMurray kako bi vidjela razmjere razaranja nastalih u požaru.

Notley je pohvalila vatrogasce koji su uspjeli obuzdati veliki požar.

“Brza akcija i težak posao te predanost i mudrost onih koji su se prvi odazvali čini se da je spasila gotovo 90 posto grada Fort McMurraya”, kazala je Notley novinarima.

Požar se u ponedjeljak širio puno sporije, ali je u posljednjih 24 sata uništeno 4.000 prostornih kilometara šuma. Idućih nekoliko dana očekuju se niže temperature, što će vatrogascima omogućiti gašenje žarišta.

S požarom, koji je zahvatio 204.000 hektara, i dalje se bori 700 vatrogasaca uz potporu 20 helikoptera i 27 zračnih traktora.

Oko 100.000 ljudi evakuirano je prošli tjedan iz grada i okolice, a očekuje se da će se vratiti u svoje domove za tjedan dana. Tisuće hektara i više od 2.000 kuća u predgrađima je uništeno.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner