Požar u bistričkom svetištu bez unesrećenih, obredi prema planu

U požaru Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke nije bilo unesrećenih, ali su uništene prostorije gospodarskog dijela kompleksa, objavila je Zagrebačka nadbiskupija.

“U požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao niti jedan sakralni objekt u Svetištu, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima. Uzrok požara i materijalna šteta tek se trebaju utvrditi očevidom koji je u tijeku”, stoji u priopćenju Nadbiskupije. “U opožarenom prostoru nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene”.

Podsjetili su kako je “noćas oko 3 sata izbio požar u takozvanim gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Na teren su, odmah po pozivu, izašli ZJVP Zabok ispostava Marija Bistrica i ZJVP Zabok, DVD Marija Bistrica, DVD Tugonica – Podgrađe, DVD Laz te DVD Bedekovčina. Požar je u potpunosti ugašen u 9 sati ujutro”.

Nesreća “neće utjecati na program Svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu”: mise kroz tjedan su u 10:30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7:30, 9, 11, i 18 sati, podsjećaju iz Nadbiskuje. “Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana a ulaz za hodočasnike je slobodan uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju Covid-19”.

Komentiraj